Hlavní obsah

Praha odkoupí od trhovců ze zrušených vánočních trhů část sortimentu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Pražský magistrát odkoupí od trhovců ze zrušených vánočních trhů část sortimentu. Připraveno bude 3257 vánočních balíčků, za které město vydá 814 250 korun.

Článek

„Dárky dostanou klienti a zaměstnanci sociálních zařízení nebo lékaři,“ řekli primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a radní Jan Chabr (TOP 09). Zboží se od trhovců rozhodla v uplynulých týdnech koupit například Praha 2. Vláda na konci listopadu zakázala konání vánočních trhů s výjimkou prodeje stromků a kaprů. Na veřejných místech lidé také nesmí pít alkohol.

„Většina prodejců z vánočních a adventních trhů je nyní bez cash-flow. Nakoupila, vyrobila zboží, zainvestovala do pronájmu stánků a nyní se ocitli bez příjmů. Je potřeba, aby hlavní město nabídlo určitou formu podpory,“ uvedl Chabr.

Zástupci magistrátu oslovili trhovce zrušených vánočních trhů, které byly na městských pozemcích, tedy například na Staroměstském náměstí. V balíčcích budou zejména vánoční ozdoby ze skla, dřeva, keramiky, slámy, háčkované či paličkované vánoční ozdoby.

Dar dostanou klienti a zaměstnanci domovů pro seniory, Dětského centra Paprsek, Jedličkova ústavu, Domova pro zrakově postižené Paleta a dalších zařízeních sociálních služeb. Dostanou je rovněž zdravotníci z JIP. „Ti by si určitě přáli zejména to, aby mohli strávit Vánoce v klidu. Bohužel u velké části z nich tomu tak nebude. Toto je alespoň symbolické vyjádření toho, že jsme si na ně vzpomněli,“ řekl Hřib. Pro zdravotníky na JIP odděleních v pražských nemocnicích bude vyčleněno 600 vánočních balíčků.

Reklama

Související témata:

Doporučované