Hlavní obsah

Praha otevře centru pro podporu pěstounských rodin

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Pražský magistrát ve spolupráci se svou příspěvkovou organizací Centrum služeb pro rodinu a dítě a dětský domov Charlotty Masarykové otevře středisko, které bude sloužit k podpoře lidí poskytujících pěstounskou péči.

Článek

Pěstounů je podle magistrátu v Praze málo a nemají k dispozici prostory k setkávání. Středisko se bude podle schváleného dokumentu nacházet v městských prostorách ve Vyšehradské ulici poblíž Výtoně, kde skončila smlouva dosavadnímu nájemci. Mělo by začít fungovat letos na podzim.

Pěstouni a jejich spolky v prostorách najdou zázemí pro komunitní a vzdělávací aktivity. „V objektu by měly být větší místnosti pro setkávání a výuku, menší konzultační místnosti, herny pro děti různých věkových kategorií, hygienické zázemí, skladové prostory,“ stojí v dokumentu. Středisko bude podle záměru také provozovat sklad sdílených pomůcek pro děti, oblečení, obuvi, hraček a podobně.

V Praze nyní podle schváleného dokumentu většinu pěstounské péče zajišťují příbuzní dětí a nepříbuzenské péče je nedostatek. „Aby se pěstounství v Praze dostalo na hladinu srovnatelnou s jinými stejně velkými kraji v Česku, bude třeba počet pěstounů zdvojnásobit,“ stojí v dokumentu. V roce 2021 bylo v pražské evidenci více než 400 dětí, pro které se hledal domov. Velká část z nich skončila mimo metropoli.

Domov Charlotty Masarykové je příspěvkovou organizací zřizovanou hlavním městem. Umisťovány jsou zde děti od jednoho do šesti let. Dům poskytuje sociální a zdravotní služby dětem, které v danou chvíli nemohou vyrůstat ve své rodině.

Reklama

Doporučované