Hlavní obsah

Praha pořídí za 250 milionů korun nový projekční systém do planetária

Ilustrační foto.

Reklama

Praha pořídí za 250 milionů korun nový projekční systém do planetária ve Stromovce. Současný systém je podle zástupců magistrátu na konci životnosti a nová technologie zařadí pražské planetárium mezi nejmodernější na světě.

Článek

Kopule planetária, na kterou se promítá, bude po modernizaci osazena LED projekční technologií. Podle dokumentu, který na posledním zasedání schválili pražští radní, jde o novou technologii představenou v roce 2018. „Pořízením tohoto projekčního systému by se pražské planetárium stalo největším planetáriem s touto pokročilou technologií na světě. Kopule s technologií LED-Dome jsou zatím jen tři, všechny však menší než pražské planetárium,“ stojí v dokumentu.

Hvězdárna a planetárium hlavního města Prahy je příspěvkovou organizací magistrátu.

Modernizaci bude mít na starosti samo planetárium, které chce do konce roku vybrat dodavatele. „Při zahájení prací na konci roku 2022 je reálný předpoklad otevření nového planetária na konci roku 2023. Po dobu uzavírky může planetárium poskytovat své služby prostřednictvím mobilního planetária, kterým disponuje,“ stojí dále v dokumentu.

Výhodou zvoleného systému je podle magistrátu vysoká životnost 25 let a nižší náklady na údržbu. Současná technologie byla v kopuli nainstalována v roce 2009 a v roce 2014 upravena do aktuální podoby. Celkové náklady byly podle dokumentu 65 milionů korun.

Pražské planetárium ve Stromovce bylo otevřeno v roce 1960 a patří mezi 50 největších v Evropě. Nabízí program pro veřejnost a školy a pro zájemce o astronomii i řadu zájmových kurzů a kroužků. Spadá pod něj Štefánikova hvězdárna na Petříně, která byla zprovozněna v roce 1928, a také hvězdárna v Ďáblicích z 50. let minulého století.

Reklama

Doporučované