Hlavní obsah

Praha se zaručí Pražské plynárenské za úvěry do výše čtyř miliard korun

Foto: Shutterstock.com/Jin Odin

Ilustrační foto.

Reklama

Praha poskytne ručení svojí akciové společnosti Pražská plynárenská (PPAS) na bankovní úvěry do výše čtyř miliard korun, určené na nákup plynu do zásobníku pro následující topnou sezonu.

Článek

Noci ze čtvrtka na pátek o tom rozhodli městští zastupitelé. Již koncem dubna zastupitelstvo schválilo, že město plynárnám přímo půjčí dvě miliardy korun na stejný účel. Důvodem je prudký růst cen plynu v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Pražská plynárenská patří mezi největší tuzemské dodavatele energií, když plynem a elektřinou zásobuje zhruba 425 tisíc odběrných míst. Radní Jan Chabr (TOP 09) uvedl, že firma si polovinu peněz půjčí od ČSOB a polovinu od České spořitelny s tím, že bude moci čerpat peníze i v eurech s výhodnějším úrokem. Zároveň PPAS zaplatí hlavnímu městu poplatek za ručení 52 milionů korun.

Firma od června zvýšila ceny plynu v průměru o 39 procent pro domácnosti, které využívají ceník Standard, popřípadě produkty na něj navázané. Zákazníků s fixovanými cenami se tak zdražení zatím nedotklo. Již před tím společnost od dubna zvedla stejným způsobem ceny v průměru o 15,7 procenta.

Kvůli extrémnímu růstu cen energií na velkoobchodních trzích skončila v Česku od loňského podzimu zhruba dvacítka dodavatelů. Největší z nich, skupina Bohemia Energy, ukončila činnost v polovině října 2021. Měla asi 900.000 zákazníků. Situaci dále zhoršila válka na Ukrajině.

Na úrovni EU se už řadu týdnů diskutuje o přerušení dodávek ruské ropy a plynu, na němž je však řada evropských zemí včetně ČR do značné míry závislá. Evropská unie minulý týden definitivně schválila šestý balík sankcí za ruskou invazi na Ukrajinu, jehož součástí je zákaz dovozu většiny ruské ropy od přelomu roku. Česko, Slovensko a Maďarsko si z embarga vyjednaly výjimky.

Reklama

Doporučované