Hlavní obsah

Praha vybuduje první družstevní bydlení. Bude v Radlické ulici

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Pražský magistrát vybuduje první projekt městem podporovaného družstevního bydlení, v němž by měly u Radlické ulice v Praze 5 vzniknout dva bloky domů s až 266 byty.

Článek

Nyní začne hledat partnera, se kterým založí bytové družstvo a dům vybuduje. Rozhodli o tom dnes pražští zastupitelé. Cílem podpory projektu je zlepšit dostupnost bydlení. Praha se dlouhodobě potýká s nedostatkem bytů a jejich vysokými cenami. V budoucnu chce město zahájit také další obdobné projekty.

„Jedná se o první připravený pilotní projekt dostupného bydlení. Spolu s Pražskou developerskou společností (PDS) jsme vytipovali pozemky a ten nejpřipravenější je na Radlické. Před námi je krok vysoutěžit partnera, který s námi založí družstvo. Cílem je zajistit dostupné bydlení, protože situace je alarmující. Nemá se jednat o jediný projekt, ale o první,“ řekla radní Hana Kordová Marvanová (za STAN).

Marvanová rovněž řekla, že Praha je v dostupnosti bydlení nejhorší v Evropě a na pořízení bytu je třeba 17 hrubých měsíčních mezd. Praha podle ní sice nemůže suplovat práci státu, ale může přispět zmíněným způsobem, kdy poskytne pozemky města a v domech pak navíc získá byty pro potřebné profese, jako jsou například učitelé, zdravotníci nebo učitelé.

Dům na Radlické by měl mít hrubou podlažní plochu 20.000 metrů čtverečních a skládat se bude minimálně ze dvou bloků se samostatnými vchody. Uvnitř bude 221 až 266 bytů a jejich průměrná výměra se má pohybovat od 54 do 65 metrů čtverečních. Počítá se i s občanskou vybaveností. Náklady odhaduje na 950 milionů Kč. S ohledem na vklad 25 procent z ceny bytů město na začátku do družstva vloží desítky milionů.

Družstevníci budou muset ihned zaplatit čtvrtinu ceny bytu, zbytek pak budou splácet jako podíl z úvěru, který si družstvo na stavbu vezme u banky. Zájemci o členství budou muset mít trvalé bydliště v Praze a nebudou moci vlastnit jiné bydlení. Kromě splácení úvěru bude družstvo také posílat peníze do magistrátního fondu rozvoje dostupného bydlení, čímž bude splácet jakousi zálohu na budoucí odkup pozemku.

Plán podpory dostupného družstevního bydlení schválilo zastupitelstvo Prahy v prosinci 2020. Celý projekt má sloužit k podpoře lidí, kteří nedosáhnou na podporované městské nájemní bydlení, ale zároveň nejsou schopni získat nebo zaplatit hypotéku. Třetina bytů zároveň připadne městu, které je využije pro nájemní bydlení.

Náměstek primátora Petr Hlaváček (TOP 09) řekl, že bohužel projekty družstevního bydlení se nemohou stát masivní výstavbou. Důvodem je, že město vlastní málo pozemků. To má podle něho řadu příčin včetně například rozprodávání pozemků městem v uplynulých dekádách či špatná spolupráce se státem, kdy státní firmy jako České dráhy a podobně prodávaly pozemky soukromým investorům, nikoliv městu.

Reklama

Doporučované