Hlavní obsah

Praha vydá v příštím roce na kulturní dotace asi až 395 milionů korun

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Umělecké organizace v Praze budou moci pro příští rok zřejmě žádat v systému kulturních dotací dohromady až o 395 milionů korun, což by bylo meziročně více. Peníze budou sloužit na jednoleté i víceleté granty.

Článek

Vyplývá to z dokumentu, který projednal magistrátní kulturní výbor. Pro letošní rok má magistrát na kulturní granty 368,18 milionu korun, meziročně více.

Přesná částka pro příští rok ale zatím není jasná, neboť bude záležet na dohodě vedení města a konečné podobě rozpočtu pro příští rok. Ten město sestavuje v druhé polovině roku a schvaluje obvykle v prosinci.

„Do rozpočtu pro příští rok budeme takovou částku (395 milionů korun) požadovat. Kvůli covidu-19 a zdražování energií budeme potřebovat na dotace meziročně víc peněz. Samozřejmě ale bude záležet na debatách rady o rozpočtu na příští rok,“ uvedla radní Hana Třeštíková (Praha Sobě). Kultura spolu s cestovním ruchem patří mezi pandemií nejpostiženější odvětví.

Město rozdělí peníze v sedmi oblastech - v divadle, hudbě a tanci, další kategorií je potom vizuální umění, literatura, audiovize a poslední jsou mezioborové projekty. Z celkově částky pro další roky je 268,72 milionu korun vázáno na již schválené víceleté dotace. Na jednoleté pak zbývá 126,28 milionu korun. Jak a zda se budou částky měnit, bude záležet na rozhodnutí vedení města a následně zastupitelstva.

Magistrát pro letošní rok rozděloval dotace podle nových pravidel, která by měla platit i nadále. Oproti minulosti byly mimo jiné rozděleny oblasti dotací na zmíněných sedm oblastí a každý žadatel mohl podat až čtyři žádosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované