Hlavní obsah

Praha vypsala tendr na projekt tunelu v Hloubětíně pod Kbelskou ulicí

Foto: Mapy.cz, Seznam Zprávy

Hloubětín.

Reklama

Pražský magistrát vypsal tendr na firmu, která vyprojektuje plánovaný tunel v Hloubětíně pod Kbelskou ulicí mezi křižovatkami s Poděbradskou a Kolbenovou ulicí.

Článek

„Náklady na projektovou dokumentaci jsou předběžně odhadovány na 320 milionů korun,“ sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Vítěz veřejné zakázky dodá městu projektovou dokumentaci, zajistí autorský dozor a dodá veškerou dokumentaci nutnou pro získání všech povolení včetně stavebního. Náklady na stavbu samotného tunelu jsou odhadnuty na 5,7 miliardy korun bez DPH.

Cílem stavby je zlepšit průjezdnosti po takzvaném průmyslovém polookruhu, který se skládá z ulic Kbelská a Průmyslová a propojuje Letňany na severovýchodě se Štěrboholy na jihovýchodě metropole. Denně po něm projedou desítky tisíc aut a plní funkci nedokončeného vnitřního i vnějšího okruhu.

„Tunel Hloubětín a zkapacitnění křižovatek Průmyslové s Kbelskou a Poděbradskou i Kbelské s Kolbenovou je jeden z nejdůležitějších souborů staveb, který se nám do konce dekády podaří postavit. Díky úpravě křižovatek a novému tunelu Hloubětín zvýšíme kapacitu úzkého hrdla Průmyslového polookruhu až na 150 procent,“ uvedl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Nový tunel nemá ulevit pouze řidičům, kteří oblastí snáz projedou, ale zlepší situaci na povrchu, kde vzniknou nová stromořadí, rekreační plochy a cesty pro pěší a cyklisty. Samotný tunel bude měřit zhruba 670 metrů.

Ještě před stavbou tunelu nyní město rekonstruuje zmíněné křižovatky, což zvýší bezpečnosti chodců a plynulost dopravy. Silničáři mimo jiné obnoví semafory, přeloženy budou některé sloupy veřejného osvětlení a trakční sloupy. Přechody pro chodce a takzvaná místa pro přecházení budou bezbariérová. Práce začnou v pondělí 1. srpna a potrvají do neděle 4. září. Vyplývá to z informací zveřejněných na magistrátním portálu opravujeme.to. Průjezd křižovatkou bude vždy částečně omezen podle aktuálně prováděných prací.

Reklama

Související témata:

Doporučované