Hlavní obsah

Pražská developerská společnost připraví projekt bytového domu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Pražská developerská společnost (PDS), kterou předloni založilo hlavní město pro přípravu stavby městských bytů, připraví projekt stavby bytového domu na městském pozemku na křížení Novodvorské a Durychovy ulice.

Článek

Magistrát připravuje také studii plánované zástavby celého území kolem budoucí stanice metra D Nové Dvory. Radní dnes rovněž schválili nákup 35 bytů od firmy vlastněné Prahou 3.

Pro stavbu bytového domu nebude podle schváleného dokumentu nutné měnit územní plán, takže PDS může obratem začít pracovat na zpracování dokumentace pro územní řízení, což má vyjít na asi deset milionů korun. Územní rozhodnutí by organizace chtěla získat ve druhé polovině příštího roku. V domě by podle dokumentu mělo být 37 až 45 bytů.

Radní Adam Zábranský (Piráti) po dnešním jednání řekl, že radní dnes schválili také nákup 35 bytů od firmy Správa zbytkového majetku MČ Praha 3. O záměru ještě budou hlasovat zastupitelé. Magistrát za byty v případě schválení zastupitelstvem zaplatí 222,6 milionu korun, což je podle radního asi 110 tisíc korun za metr čtvereční. „Byty jsou v dobrém stavu, na to, že jsou na Praze 3, tak je to dobrá cena,“ řekl. Dodal, že stávající nájemníci budou moci v bytech zůstat.

Vedení města koncem loňského roku schválilo vypracování projektu bytového domu v blízké Chýnovské ulici. Magistrát zároveň připravuje studii a změnu územního plánu pro plánovanou velkou zástavbu tzv. rozvojového území kolem budoucí stanice metra. V budoucnu by tam měly vzniknout byty a komerční prostory, stejně jako parky, sportoviště a další veřejná prostranství.

PDS město založilo jako svoji příspěvkovou organizaci pro přípravu bytových projektů na městských pozemcích. Magistrát organizaci svěřil statisíce metrů čtverečních pozemků vytipovaných pro rezidenční výstavbu. PDS začala pracovat na desítce projektů na parcelách například ve Vršovicích, Dolních Počernicích nebo na Palmovce.

Praha se v posledních letech potýká s krizí bydlení danou vysokými cenami bytů. Jedním z řešení má být rozšiřování městského bytového fondu. Podle loni schválené strategie chce město počet svých bytů do roku 2030 rozšiřovat o 500 ročně, za poslední roky nicméně jejich počet naopak klesá a nové se prakticky nestaví. Podle analýzy společnosti KPMG z roku 2018 po roce 1991 přešlo do vlastnictví Prahy 194 tisíc bytů, drtivá většina z nich byla následně rozprodána v privatizacích.

Reklama

Doporučované