Hlavní obsah

Pražská divadla chystají Ibsena, Discoland Sylvie nebo Prodanou nevěstu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Po dvouměsíční pauze, k níž se vedení divadla rozhodlo kvůli pandemii koronaviru, začne dnes znovu hrát Divadlo Bez zábradlí.

Článek

V dubnu uvede představení, která jsou přeložená, někdy i dvakrát z doby, kdy se nehrálo, a koncem měsíce uvede Festival Jiřího Menzela. Divadelní sezona, už třetí poznamenaná pandemií, pomalu spěje k závěru, divadla ale ještě připravují množství premiér. Na prkna pražských scén se dostane příběh Karla Čapka a Olgy Scheinpflugové, Discolandu Sylvie, těžké ibsenovské téma, ale i Prodaná nevěsta.

Divadlo Disk, školní scéna DAMU, dnes představí Camusovo drama Spravedliví. Hra je založena na skutečném příběhu ruských revolucionářů, kteří v roce 1905 zabili velkovévodu Sergeje Alexandroviče Romanova. Studenti se ve hře snaží odpovědět na otázku, zda vražda tyrana je vraždou. „Většina z nás naštěstí vede život, ve kterém se nemusí vyrovnávat se situací, kdy je člověk nucen zvolit si stranu – jednoznačně a veřejně formulovat svůj názor za předpokladu, že ono rozhodnutí může ovlivnit celý jeho stávající život,“ vysvětluje režisér inscenace Róbert Štefančík důvod, proč si skupina dvacetiletých studentů vybrala existencialistický text starý téměř 80 let.

Milostný příběh Karla Čapka a Olgy Scheinpflugové, dvou osobností prvorepublikového kulturního života, je náplní inscenace Ve dvě na Kodaňské, kterou 5. dubna uvede v režii Dodo Gombára divadlo MANA. To má na programu v dubnu ještě jednu premiéru, na 27. dubna chystá Návod na přežití, tragikomedii o stáří a nemoci, o životním nadhledu a nezdolném optimismu s Danielou Kolářovou a Lenkou Termerovou. Režie se ujal Ondřej Zajíc.

Divadlo pod Palmovkou plánuje na 8. dubna premiéru představení Romeo & Julie 2022. Multimediální inscenace inspirovaná nejslavnější hrou o lásce vypráví o mladém páru, který dostane štědře honorovanou příležitost. V on-line reality show mají hrát sami sebe a pokusit se zároveň získat co možná nejvíce followerů. Zdánlivě snadný úkol však vede k roztříštění všeho, co dosud platilo. Hru v programu financovaném z evropských fondů napsal a zároveň režíroval mladý rumunský režisér Alin Negutsoiu.

Ve stejný den Divadlo na Vinohradech přinese inscenaci Je třeba zabít Sekala. Příběh o muži, který se stane proti své vůli najatým vrahem, je známý především z úspěšného filmu Vladimíra Michálka. Snímek získal deset Českých lvů, vzniklo už ale i několik divadelních adaptací. Na Vinohradech bude mít inscenace označovaná jako moravský western premiéru v režii Pavla Kheka.

V bývalém klášteře svatého Gabriela v Praze na Smíchově uvede 10. dubna divadelní spolek JEDL premiéru opery podle Ibsenova dramatu Přízraky. Režisér Jan Nebeský, který se inscenování Ibsena věnuje dlouhodobě, se pro představení spojil s hudebním skladatelem Matoušem Hejlem. Autorkou libreta je scenáristka a herečka Lucie Trmíková.

Konec dubna přinese ještě v Divadle Na zábradlí premiéru inscenace Discoland, která mapuje vzpomínky bývalých zaměstnanců, návštěvníků a dalších pamětníků legendárního klubu Discoland Sylvie. Zatímco postava majitele klubu Ivana Jonáka je notoricky známá, tvůrci představení chtějí vyprávět o dalších aktérech tohoto fenoménu i o 90. letech 20. století.

Několik premiér plánuje na konec sezony Národní divadlo. A Divadlo v Dlouhé chystá jako poslední premiéru sezony a také poslední inscenaci v režii dua SKUTR Kouzelnou flétnu, uvede ji 26. května. Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský, kteří duo tvoří, povedou od příští sezony Činohru ND.

Ta ještě pod současným vedením uvede 12. května ve Stavovském divadle klasiku Mnoho povyku pro nic a 2. června hru mladé autorky Elišky Říhové Všem se nám uleví. Ústředním tématem hry je tradice a otevírá se skrze více generačně odlišných rovin. Opera ND plánuje na konec května nové nastudování Prodané nevěsty a na červen premiéru opery Plameny z 30. let 20. století, v níž německý pražský rodák, skladatel Erwin Schulhoff a český literát Karel Josef Beneš netradičně zpracovali donjuanovské téma.

Reklama

Doporučované