Hlavní obsah

Pražská zoo se těší z významných odchovů v letošním roce

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

První narozené mládě klokánka krysího, vylíhnutí zranitelného druhu satyra Cabotova či želv záhadných patří k nejvýznamnějším letošním odchovům pražské zoo.

Článek

V zahradě se letos narodilo 435 savců, vylíhlo se 474 ptáků a 296 plazů a obojživelníků. Pražská zoo letos dosáhla rekordu 40 rozmnožených druhů plazů. ČTK to dnes sdělil její mluvčí Filip Mašek.

V srpnu se v Zoo Praha narodilo první mládě klokánka krysího, kterého lze spatřit v expozici v Darwinově kráteru. Jeho druh je zařazen na Červeném seznamu Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) v kategorii téměř ohrožený. V přirozeném prostředí na východě Austrálie ho ohrožují například stále častější požáry. „Vůbec první odchov tohoto druhu v Zoo Praha je tak i s ohledem na zmíněný kontext velkým úspěchem,“ uvedl kurátor savců Pavel Brandl.

Velmi cenné je podle Maška i vylíhnutí satyra Cabotova, bažantovitého ptáka, který je na Červeném seznamu IUCN zařazen v kategorii zranitelný. Podle něj se satyrům daří jen v chráněných oblastech, počet jedinců klesá. Pražská zoo vede jeho Evropskou plemennou knihu, která se používá pro přesnou registraci zvířete daného druhu chované v lidské péči. „Evropská plemenná kniha satyrů Cabotových je jedním z novějších programů pražské zoo, svěřena nám byla na začátku roku 2018. Její vedení by mělo vést ke stabilizaci chovu, udržení genetické čistoty chovaných jedinců a rozšíření tohoto druhu v rámci evropských zařízení,“ vysvětlil kurátor ptáků Antonín Vaidl. Vzhledem k jeho náročnosti je tento druh zastoupen jen v devíti evropských zoologických zahradách. Vaidl dodal, že kuře, které se vylíhlo v červenci v Praze, je jediným letošním přírůstkem v zoo celé kontinentální Evropy.

K dalším úspěchům zoo patří čtyři mláďata želvy záhadné, která se vylíhla v listopadu. Plaz patří k téměř ohroženým druhům a v přírodě jde o druh prakticky neprozkoumaný. O to větším chovatelským úspěchem je podle Petra Velenského, kurátora plazů, nynější odchov.

Příběh pražských želv je od počátku nevšední. „V roce 2004 jsme se ujali zásilky želv zabavených pašerákům v Hongkongu. Mezi nimi byli i jedinci dosud neznámého druhu,“ uvedl Velenský. Dodal, že v roce 2007 se stále nepojmenovanou želvu podařilo poprvé rozmnožit a rok poté byla teprve vědecky popsána jako želva záhadná. Zoo Praha má jako jediná v Evropě chov tohoto druhu geneticky potvrzený. Návštěvníci zoo je mohou spatřit v horním patře pavilonu Indonéské džungle.

Reklama

Doporučované