Hlavní obsah

Pražské jaro se dnes z koncertních sálů přesune do Národního technického muzea

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Pražské jaro se dnešním programem z koncertních sálů přesune do Národního technického muzea (NTM), kde vystoupí hráč na bicí nástroje Ladislav Bilan.

Článek

Spolu s hráčem na celé spektrum bicích nástrojů vystoupí soubor HAMU Percussion Ensemble tvořený bubeníky Štěpánem Honem, Matějem Divišem a Antonínem Procházkou. Koncert Pražského jara se koná v NTM již pojedenácté.

„Svůj recitál zahájím tak, jako to mám ve zvyku, tedy sólovou skladbou pro malý bubínek, konkrétně skladbou s názvem Meditation No. 1, která je v mnoha aspektech odlišná od ostatních kusů z programu,“ uvedl Bilan, který hraje prsty na blánu bubnu v kombinaci s paličkami.

Bilan se narodil do muzikantské rodiny. Již ve třech letech začal hrát na bicí nástroje, a to ze začátku napodobováním svého otce, který je prvním tympanistou Moravské filharmonie Olomouc. Později pod vedením svého otce absolvoval konzervatoř v Olomouci. Ve věku 13 let úspěšně prošel konkurzem do Moravské filharmonie Olomouc a stal se tak v roce 2009 jejím historicky nejmladším členem. V roce 2014 byl vybrán Jiřím Bělohlávkem, aby na open air koncertu na Hradčanském náměstí v rámci projektu Zahraj si s Českou filharmonií přednesl Koncert pro marimbu a orchestr č. 1 od Neye Rosaura. V roce 2020 úspěšně zakončil magisterský program na pražské HAMU a byl přijat k doktorskému studiu na téže škole.

V loňském roce v NTM zahrál jako součást Pražského jara dechový soubor Kalabis Quintet. V minulosti zde například mezi exponáty vystoupili kytarista Lukáš Sommer, Kateřina Englichová za doprovodu Ensemble 18+, Epoque Quartet, Clarinet Factory, Swingband Jana Matouška nebo Vokální kvarteto QVOX.

Mezinárodní hudební festival Pražské jaro 12. května ve Smetanově síni Obecního domu otevřela tradiční Smetanova Má vlast v nastudování West-Eastern Divan Orchestra s dirigentem Thomasem Guggeisem. Guggeis u orchestru na poslední chvíli nahradil dirigenta Daniela Barenboima, který se omluvil ze zdravotních důvodů. Festival potrvá do 3. června. Více informací se nachází na stránkách festivalu.

Reklama

Doporučované