Hlavní obsah

Pražské nemocnice postupně otevírají UA pointy, samostatné i na klinikách

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Pražské fakultní nemocnice postupně otevírají ambulance vyhrazené pro ukrajinské uprchlíky, takzvané UA pointy. Minulý týden vyhrazené ambulance otevřely Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) a Fakultní nemocnice Bulovka.

Článek

Dnes začal fungovat UA point také ve Fakultní nemocnici Motol, a to v místě, kde dosud bylo očkovací centrum proti covidu-19. Povinně mají vyhrazená místa pro kontakt s Ukrajinci zřídit fakultní nemocnice, s kraji chce ministerstvo zdravotnictví o nich jednat.

„Sem směřujeme primárně ty, kteří ještě nemají vyřízené všechny dokumenty. Kdo už jsou českými pojištěnci, mohou přijít na kterékoliv oddělení,“ řekl dnes ČTK a Seznam Zprávám ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík. Nárok na české pojištění mají uprchlíci, kteří získají vízum strpění. V Česku jich je od začátku války přes 200 000.

V Motole je UA point na úrovni výstupu z metra směrem k dětské poliklinice. V prostoru, který má samostatný vchod mimo dospělou i dětskou část nemocnice, je jedna ordinace dětského lékaře a jedna dospělého praktika. U dvou stolků nejprve vyplní pacienti dotazník s anamnézou, který je v češtině a ukrajinštině. „Ptáme se na kompletní rodinnou anamnézu stejně, jako když jdete poprvé ke svému praktikovi,“ dodal. Na místě se podle něj nejčastěji řeší běžné potíže spojené s cestou, jako je například nachlazení nebo u dětí očkování.

„Zatím to řešíme většinou formou čestného prohlášení,“ uvedl. Neočkované děti do jednoho roku by měly podle Ludvíka být přeočkované proti TBC, problémy ale budou s vakcínami. „V ČR není žádná registrovaná, dost jí není nikde v Evropě,“ dodal. Plicní lékaři upozornili na to, že stát by měl zásoby vakcín, ale i léků a testů na tuberkulózu navýšit. Problém by podle něj mohly být i spalničky, které jsou výrazně nakažlivé. Na Ukrajině jich byla podle doporučení vakcinologické společnosti v letech 2017 až 2019 velká epidemie. Reprodukční číslo spalniček je podle Ludvíka 16, tedy jeden pacient může nakazit až 16 dalších.

Vytvoření vyhrazeného místa pro uprchlíky, pro které musí vyhradit personál včetně někoho, kdo umí ukrajinsky, je podle ředitele problém i pro největší českou nemocnici. „Máme úplně přesný počet lékařů a sester, co pro nemocnici potřebujeme. Jakmile máme cokoliv navíc, tak to znamená, že musím personál uvolnit a někdo za ně musí dělat jejich běžnou práci,“ vysvětlil.

Ve Fakultní nemocnici Bulovka podle mluvčí Evy Libigerové fungují UA pointy dva, jeden pro děti a jeden pro dospělé. „Osoby z Ukrajiny, které projdou registračním procesem, mají zajištěnou účast v systému veřejného zdravotního pojištění jako státní pojištěnci a mají plný nárok na poskytování hrazených zdravotních služeb jako jiní pojištěnci zdravotních pojišťoven v ČR,“ řekla. Nemocnice jich od začátku ruské agrese na Ukrajině ošetřila přes 300.

Na čtyřech klinikách má od čtvrtka UA pointy pro ukrajinské uprchlíky Všeobecná fakultní nemocnice, která sídlí v rozlehlém areálu s mnoha pavilony u Karlova náměstí. Umístěné jsou podle mluvčí Marie Heřmánkové na společném příjmu interně nemocných (SPIN), chirurgické klinice, gynekologicko-porodnické klinice a klinice dětského a dorostového lékařství.

„Předtím jsme občany UA ošetřovali v rámci běžných ambulancí. Nebyly pro ně vyčleněné zvlášť jako nyní,“ dodala mluvčí. Dnes po poledni uvedla, že brzy bude mít nemocnice informace v ukrajinštině i na webu.

Na Bulovce a v Motole fungují vyhrazené ordinace do 15:00, poté pacienti musí na urgentní příjem. Podle Ludvíka současná situace ještě prohloubí dlouhodobé problémy, kdy pacienti směřují odpoledne a večer pouze nemocnic. „Po 15:00 hodině v tomto státě funguje maximálně 120 míst, které poskytují zdravotní péči,“ řekl bývalý ministr zdravotnictví s narážkou na krátkou otevírací dobu ordinací praktických lékařů pro děti i pro dospělé, kteří neslouží pohotovosti.

Připomněl, že například v Bavorsku si v každém okrese praktičtí lékaři rozdělí dny v měsíci a každý den někdo z nich slouží večer a noc. Další kolegové mu pak vypomůžou následující den. „To musí vzniknout i u nás,“ dodal.

Ošetřování ukrajinských pacientů navíc komplikuje jazyková bariéra, která poskytnutí péče prodlužuje. Ludvík popsal, že za víkend přišlo na urgentní příjem motolské nemocnice 400 dětí, z nichž 90 bylo z Ukrajiny. „Slouží tam dva až tři doktoři. Vychází to i deset dětí za hodinu, na jedno máte tak pět minut,“ dodal.

Reklama

Doporučované