Hlavní obsah

Před Koncertem pro Evropu se uskuteční doprovodný program na Václavském náměstí

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Před Koncertem pro Evropu, který se koná v pátek u Slovanského ostrova na Vltavě, se uskuteční doprovodný program na Václavském náměstí.

Článek

Akcí nazvanou Ode to Joy provede hudebník, herec a moderátor Ondřej Havlík s uměleckým pseudonymem En.dru. S Danem Bártou a Jenem Hovorkou od 19:00 vystoupí na společném koncertu. Program vyvrcholí přímým přenosem Koncertu pro Evropu na velkoplošné obrazovce. Koncert České filharmonie je doprovodnou kulturní akcí předsednictví ČR v Radě EU. ČTK o tom za pořadatele informoval Radek Babička.

U Slovanského ostrova nyní připravují plovoucí scénu festivalu Prague Sounds na koncert, který se uskuteční u příležitosti českého předsednictví v Radě EU. Vystoupí na něm Česká filharmonie pod vedením šéfdirigenta Semjona Byčkova. V jeho provedení zazní Devátá symfonie s Ódou na radost Ludwiga van Beethovena, Vltava Bedřicha Smetany, Karneval Antonína Dvořáka a Glagolská mše Leoše Janáčka.

Festival Prague Sounds uspořádal první koncert na Vltavě v roce 2020. Uprostřed koronavirové krize na akci nazvané Hope for Prague vystoupil britský houslista Daniel Hope. O rok později na stejném místě oslavili 25 let festivalu Struny podzimu týdenním festivalem, jehož hlavní hvězdou byl violoncellista Yo-Yo Ma.

Pro první koncert České filharmonie na hladině Vltavy se plovoucí jeviště rozšiřuje, aby pojalo 170 účinkujících. Kapacita hlediště vzroste z 1000 na 1200 sedících diváků, uvedl Marek Vrabec, ředitel festivalu Prague Sounds, který koncert pořádá ve spolupráci s úřadem vlády.

Slavnostní zahájení Koncertu pro Evropu obstará památeční Zvon #9801, který připomíná osud zvonů, jež za druhé světové války odvezli nacisté z Protektorátu Čechy a Morava do Německa a přetavili je na zbraně. Koncert apk zahájí Beethovenova Óda na radost. „Divákům rozdáme noty i text a věřím, že potvrdíme pořekadlo ‚co Čech, to muzikant‘ a že se náš mohutný divácký chór ke zpěvu přidá,“ podotkl Vrabec.

Vstupenky na plovoucí hlediště jsou vyprodané, ale bude možné koncert sledovat i z nábřeží, Slovanského ostrova, mostu Legií a také z plavidel.

Koncert České filharmonie na Vltavě není jedinou doprovodnou kulturní akcí předsednictví ČR v Radě EU. Například orchestr PKF - Prague Philharmonia předsednictví v Rudolfinu 8. července zahájil. Pod taktovkou Jana Kučery se sólistou Tomášem Kačem ve světové premiéře zazněla Kačova skladba Silnější než včera připravená pro tuto příležitost.

Reklama

Doporučované