Hlavní obsah

Před pražským magistrátem se dnes koná sbírka potravin pro potřebné

Foto: Česká federace potravinových bank

Ilustrační foto.

Reklama

Lidé dnes mohou přinést trvanlivé potraviny nebo hygienické potřeby pro potřebné před budovu pražského magistrátu na Mariánském náměstí. Uskuteční se tam druhý ročník primátorské adventní sbírky, a to od 10:00 do 18:00.

Článek

Město na sbírce spolupracuje s Potravinovou bankou Praha a s Nadačním fondem humanitární pomoci. V loňském roce se podařilo shromáždit asi 1200 kilogramů potravin a drogerie, navíc se vybralo 45 tisíc korun.

Do potravinové banky přicházejí pro základní potřeby nejčastěji osamělí senioři či matky samoživitelky. Banka sváží z obchodních řetězců neprodané potraviny, které jsou určeny k co nejrychlejší spotřebě, jako mléčné výrobky, ovoce a zelenina či pečivo. „To, co nám chybí a nezískáme jinak než ve sbírkách, jsou trvanlivé potraviny,“ uvedla tento týden ředitelka potravinové banky Věra Doušová. Potřeba jsou například těstoviny, rýže, olej či cukr. Do banky měsíčně dorazí přes dvě tisícovky lidí a jezdí do ní pro ně rovněž organizace pomáhající lidem v nouzi.

Přispět mohou lidé i finančním darem, a to na transparentní účet číslo 2301898773/2010 Nadačního fondu humanitární pomoci, který poslouží k nákupu potravin.

V listopadu se konala tradiční celorepubliková potravinová sbírka, a to v kamenných prodejnách i on-line obchodech. Akci tradičně organizuje Česká federace potravinových bank ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu a obchodními řetězci. Podzimní kolo vyneslo 580 tun zboží určeného pro lidi v nouzi.

Reklama

Doporučované