Hlavní obsah

Představení Cesty s novocirkusovým uměním se vrací do šapitó Azyl78

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Divadelní šapitó na holešovickém Výstavišti dnes zahájí sezonu uvedením představení Cesty, které po loňské premiéře nově rozšířil soubor Cirk La Putyka.

Článek

Do podívané plné artistických, divadelních, hudebních a tanečních výkonů, které je poctou starému i novému cirkusovému umění, soubor nově zapojil i studenty kyjevské akademie. V nové verzi Cest tak účinkuje až 60 umělců. Cesty se budou uvádět až do 14. května.

Vedle výpravných scén z historie cirkusové rodiny Kludských, minulosti a současnosti souboru a jeho aktivit v době koronaviru bude představení v režii Rosti Nováka mladšího reflektovat nové směry, kterými se začal Cirk La Putyka i kvůli válce na Ukrajině ubírat.

Nově v představení účinkuje například i Duo Stauberti s akrobacií na tyči, jedny z nejlepších světových tzv. cyrwheelerů na světě Charlieho Wheelera a Oleho Lehmkuhla nebo finského artistu Teemu Sköna. Cyr wheel je novocirkusová disciplína využívající velkého kovového kruhu, v němž se během svého vystoupení nachází artista. Akrobatickým pohybem a vlastní vahou rotuje kolem své osy a kolem otočného kola. Divákovi může jeho počínání připomínat rozpohybovanou slavnou ilustraci Leonarda da Vinciho Vitruvian Man.

V představení Cesty projdou diváci společně s umělci čtyři cesty, které jsou důležité pro soubor, jeho tvůrce, akrobaty, tanečníky, herce, scénografa, kostýmního výtvarníka, technickou složku i produkci. První z cest je inspirovaná největším evropským Cirkusem Kludský. Druhá je ta, po níž kráčí soubor Cirk La Putyka, je o osobnostech, které jej tvoří. Třetí cesta se dotkla všech v době, kdy umělci hledali cesty k divákům a naopak. Poslední inspirační cestou je pro tvůrce přímo den, kdy návštěvníci usednou v šapitó Azyl78.

Reklama

Doporučované