Hlavní obsah

Přes Modřanskou ulici v Braníku vede nový přechod, nelíbí se Praze 4

Foto: Profimedia.cz

Pohled z Branických skal, ilustrační snímek.

Reklama

Lidé mohou v pražském Braníku přes Modřanskou ulici využít při cestě od tramvajové zastávky Přístaviště směrem k Branické nový přechod pro chodce. Zastávka je tak nově bezbariérová.

Článek

Zřízení přechodu ale napadla u Městského soudu radnice Prahy 4. Podle ní jde o černou stavbu, neboť při jejím schvalování došlo k několika pochybením. Magistrát prostřednictvím své firmy Technická správa komunikací (TSK) nechal v uplynulých měsících opravit Modřanskou ulici včetně této křižovatky.

„Vždycky rekonstrukce využíváme k tomu, abychom křižovatky vylepšili. Tato je u tramvajové zastávky a není bezbariérově přístupná. Sice je tam podchod s rampami, ale ty nesplňují bezbariérovou vyhlášku. Pro vozíčkáře je v podstatě nebezpečné tam jet, je to příliš prudké, navíc je to možná o 100 metrů delší cesta. Proto jsme přistoupili k tomu, že jsme tu rekonstrukci udělali i s tím, že se tam udělá nový přechod,“ řekl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Radnice u soudu nenapadla samotné vybudování přechodu, ale postup schvalování. Změna prý nebyla projednána s politiky z Prahy 4, ani úředníky. „A dále projektant nahradil nezbytný souhlas s přeložkou kabelů pro tuto akci souhlasem s jinou akcí bez vědomí toho, kdo je jediný oprávněn takový souhlas vydat, tj. odboru dopravy a životního prostředí Prahy 4. Aktuálně tak na Modřanské stojí černá stavba,“ uvedl místostarosta Prahy 4 Zdeněk Kovářík (ODS). Umístění přechodu podle něj navíc není ideální.

Scheinherr kritiku odmítl a s radnicí prý magistrát jednal. „Uskutečnil se bezpočet schůzek s panem Kováříkem, který je principiálně proti přechodu pro chodce. A vlastně proti jakýmkoliv opatřením pro pěší a cyklisty na Praze 4,“ řekl. Nesouhlasí ani s tím, že by byl přechod špatně umístěn. Kolona aut, která se tvoří při odbočení z Modřanské na Barrandovský most, vzniká o několik stovek metrů dál u samotného odbočení. Přechod na její délku prý nemá vliv. „Po vyhodnocení opravních inženýrů nemá tento přechod vliv na dopravu, protože to úzké hrdlo je dál,“ dodal Scheinherr.

Modřanskou včetně křižovatky nechal magistrát opravit v souvislosti s rekonstrukcí Barrandovského mostu, která začne v příštích dnech. Kromě povrchu vozovky byly opraveny také semafory a dopraví značení.

Reklama

Související témata:

Doporučované