Hlavní obsah

Příští šéfové Činohry ND ještě v Dlouhé připraví Kouzelnou flétnu

SKUTR v Dlouhé.

Reklama

Režiséři Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský, kteří zvítězili ve výběrovém řízení na příštího uměleckého ředitele Činohry Národního divadla, zůstávají do konce současné sezony členy uměleckého vedení Divadla v Dlouhé.

Článek

„Působí tam od roku 2017, minulý týden měla v jejich režii premiéru dramatizace románu Michaila Bulgakova Mistr a Markétka a na květen připravují inscenaci Kouzelná flétna,“ uvedla mluvčí divadla Karola Štěpánová.

Kukučka a Trpišovský, kteří spolu tvoří režijní tandem SKUTR, jsou na post v Národním divadle jmenováni na šest let od roku 2022 do roku 2028. „Soubor povedou fakticky od počátku sezony 2022/2023, postupně se ale budou se souborem seznamovat již dříve během roku,“ řekl mluvčí ND Tomáš Staněk. Na první české scéně nebudou úplnými nováčky, pro všechny soubory ND již vytvořili osm inscenací.

Na repertoáru Divadla v Dlouhé kromě dvou zmíněných inscenací zůstávají i předchozí inscenace dua SKUTR, Dopisy Olze a Sonety, doplnila Štěpánová. Divadlo v Dlouhé zatím dále povede umělecká šéfka Hana Burešová; výhledově se počítá s opětovným rozšířením uměleckého vedení.

SKUTR převezmou vedení Činohry ND po Danielu Špinarovi, jemuž Jan Burian zkrátil mandát. Špinar byl uměleckým ředitelem Činohry ND od září 2015, mandát mu vedení ND po pěti letech prodloužilo, skončit mu měl za dva roky. Na jeho předčasném ukončení se Špinar s Burianem údajně dohodli. Burian mimo jiné uváděl, že první česká scéna se nemůže změnit v autorské divadlo.

Špinar zase tvrdil, že v Národním divadle „narážel na zdi“. První česká scéna podle něj symbolizuje to, co na českém divadelním prostředí obecně kritizuje, tedy systém plný strachu, trafik, rutiny, cynismu a manipulace. Aniž někoho jmenoval, uvedl, že jím popisovanou situaci způsobují konkrétní lidé na nejrůznějších postech, kteří různě kumulují funkce a setrvávají na nich i celá desetiletí.

Reklama

Související témata:

Doporučované