Hlavní obsah

Program Pražského jara dnes nabídne Městský orchestr z Birminghamu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Program Pražského jara dnes v Obecním domě nabídne koncert Městského orchestru z Birminghamu s litevskou šéfdirigentkou Mirgou Gražinytėovou-Tylovou.

Článek

S orchestrem s více než stoletou tradicí, který se na festival vrací téměř po třiceti letech, vystoupí rezidenční umělec Pražského jara francouzský violoncellista Gautier Capuçon. Zazní Symfonie č. 6 A dur Antona Brucknera a Koncert pro violoncello a orchestr e moll Edwarda Elgara.

„Bude to naše druhé vystoupení na festivalu, přičemž to první se uskutečnilo v roce 1994, kdy orchestr přijel se svým někdejším hudebním ředitelem, sirem Simonem Rattlem,“ připomněl ředitel orchestru Stephen Maddock.

Těleso z Birminghamu tentokrát povede jeho současná šéfdirigentka Gražinytė-Tylová. „Patří mezi vůbec nejzajímavější a nejinspirativnější hudebníky současnosti. Nebude to ovšem její první vystoupení – na festivalu účinkovala už v roce 2014. Tehdy znal její jméno málokdo. Dirigovala Kremeratu Balticu, Gidon Kremer ostatně sehrál podstatnou roli v její umělecké dráze,“ podotkl dramaturg Pražského jara Josef Třeštík.

Litevská dirigentka Gražinytė-Tylová patří k největším uměleckým osobnostem své generace. Vítězka salcburské soutěže pro mladé dirigenty z roku 2012 je od roku 2016 hudební ředitelkou Městského orchestru z Birminghamu. Na Pražském jaru vystupuje s titulem Dirigentka roku 2020 prestižních německých cen Opus Klassik. Orchestru se ujala ve svých devětadvaceti letech.

Mezinárodní hudební festival Pražské jaro 12. května ve Smetanově síni Obecního domu otevřela tradiční Smetanova Má vlast v nastudování West-Eastern Divan Orchestra s dirigentem Thomasem Guggeisem. Guggeis u orchestru na poslední chvíli nahradil dirigenta Daniela Barenboima, který se omluvil ze zdravotních důvodů. Festival potrvá do 3. června, nabízí čtyři desítky koncertů. Více informací se nachází na stránkách Pražského jara.

Reklama

Doporučované