Hlavní obsah

Provoz kvůli oblevě omezují už i velká lyžařská střediska, doufají v ochlazení

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Už i velká lyžařská střediska v Krkonoších nebo na Šumavě začala kvůli pokračujícímu teplému počasí a silné oblevě omezovat provoz. Ruší večerní lyžování a uzavírají některé sjezdovky.

Článek

Krušnohorské areály Klíny a Telnice nebo krkonošská Rokytnice nad Jizerou zavřely úplně. O lyžování je i menší zájem, hory moc příležitostí nenabízejí ani běžkařům. Provozovatelé skiareálů čekají na ohlášené ochlazení ve druhé polovině příštího týdne, kdy by snad opět mohli začít vyrábět umělý sníh, a znovu má i sněžit.

Návštěvnost krkonošských sjezdovek v silvestrovském týdnu vedle oblevy snížil také jen malý počet návštěvníků z ciziny. Ve SkiResortu Černá hora - Pec se nyní lyžuje na 28 kilometrech sjezdovek v pěti areálech, uzavřen je lyžařský přejezd mezi Černou horou a Pecí pod Sněžkou a na Černé hoře je zrušeno večerní lyžování. Večer se nelyžuje ani ve Špindlerově Mlýně na sjezdovce Hromovka, mimo provoz budou do 7. ledna zdejší sjezdovky Hromovka I, Malý hank a Medvědín černá. Na svazích zůstalo pět až 45 centimetrů sněhu.

Od pondělí ukončuje provoz areál v krkonošské Rokytnici nad Jizerou, kde podle ředitele Víta Pražáka v uplynulých dnech fatálně ubylo sněhu. Lyžování už se začalo stávat nebezpečným, řekl. Úbytek sněhu se podle Pražáka podepsal i na návštěvnosti. Ještě na Silvestra si přijelo zalyžovat 3000 lidí, dnes už jich bylo na sjezdovkách jen 150. Večerní lyžování zrušili v Deštném v Orlických horách.

Do lipenského skiareálu na Šumavě za víkend přijelo asi 1500 lidí, ode dneška tam nebude večerní lyžování. Ve středisku Zadov zavřeli kvůli oblevě jednu sjezdovku, za oba víkendové dny přijelo asi 1200 lyžařů. „Bohužel jsme museli zavřít jednu sjezdovku, druhá je dobrá, ale i tam se začínají objevovat místa bez sněhu,“ řekl za zadovský areál Petr Vondraš.

Ski bižu, která provozuje tři největší střediska Jizerských hor, přivítala o víkendu 2400 lidí. „Odpovídá to skutečnosti. Na Nový rok nám pršelo, dnes bylo sucho, ale je teplo a trochu nám to odtává,“ řekl ředitel sportoviště Pavel Bažant. Provoz kvůli oblevě v pondělí dočasně pozastaví liberecký Ještěd.

Poměrně vysokou návštěvnost hlásí o prvním letošním víkendu střediska v Jeseníkách, ale i tam řada provozovatelů kvůli oteplení omezila či dočasně zrušila na několik dní provoz. Dnes se tak nelyžovalo například na Červenohorském sedle. „Využijeme každou možnost k zasněžování a brzkému obnovení provozu,“ uvedli na svých stránkách zástupci areálu. Do středy 5. ledna zastavili provoz lanovek a vleků kvůli oblevě také ve Ski Centru Miroslav v Lipové-lázních, lanovky nejezdí ani na Ovčárně.

Podobná je situace ve Zlínském kraji. „Už to tady nevypadá jako v zimě, ale ve škaredém podzimu. Držíme dvě hlavní sjezdovky, lanová dráha je v provozu. Očekáváme změnu počasí, která by měla přijít ve středu,“ řekl Miroslav Maczko ze Ski centra Kohútka u Nového Hrozenkova na Vsetínsku.

Obleva zasáhla také běžkařskou Jizerskou magistrálu v Bedřichově. Podle Martina Kunce, ředitele Jizerské o.p.s., která se o úpravu magistrály stará, přicházejí spíše nadšenci, kteří běžky sundávají a přenášejí v místech, kde je kvalita stop horší. V Jeseníkách teplé počasí zhoršilo podmínky běžkařům i ve vrcholových partiích. „Cesta z Ovčárny na Kurzovku už je vytátá, běžkaři už si musejí nasazovat běžky dál,“ uvedl dispečer jesenické horské služby Ondřej Škovránek. Na hřebenech Krkonoš se sněhová pokrývka za poslední dny ztenčila o polovinu na deset až 30 centimetrů.

Reklama

Doporučované