Hlavní obsah

Provoz na pražském letišti roste, letos by mohlo odbavit až 9,6 milionu lidí

Foto: Letiště Praha, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Provoz na pražském letišti letos roste rychleji, než se původně předpokládalo. V prvním čtvrtletí odbavilo kolem 1,4 milionu cestujících, což je asi 40 procent provozu z předkrizového období, zároveň je to výrazně víc než loni.

Článek

„Letiště tak nyní i přes zastavení letů na Ukrajinu a do Ruska odhaduje, že za celý rok by mělo odbavit až 9,6 milionu pasažérů. Je to o milion více, než predikovalo na začátku roku,“ řekl předseda představenstva Letiště Praha Jiří Pos. Před krizí letiště odbavilo 17,8 milionu cestujících za rok, loni to bylo 4,4 milionu.

K rychlejšímu oživování provozu, který zintenzivnil hlavně v posledních týdnech, podle Pose přispěla především zlepšující se situace kolem pandemie covid-19, kdy Česko a další země uvolnily řadu ochranných omezení. Dopravci tak nyní hlásí vyšší obsazenost letadel, uvedl. Aerolinky také v posledních měsících méně využívají možnosti beztrestného rušení letů. Dalším faktorem, který zrychlil nárůst provozu, je podle šéfa letiště velký zájem cestujících o dovolenkové destinace.

Z destinací kam se z Prahy létá zatím podle něj vede Amsterdam, následovaný Dubají a Paříží. Ze zemí jsou nejvytíženější spoje do Velké Británie, poté do Itálie a Španělska.

Letiště navýšilo dosavadní odhady počtu odbavených cestujících i přes zastavení letů na Ukrajinu a do Ruska, které mělo podle původních předpokladů za celý rok využít asi půl milionu pasažérů. Podle Pose zejména v případě Ruska nejde o tak velký dopad, protože i před eskalací konfliktu na Ukrajině komplikovala dopravu vízová omezení a neuznávání ruské vakcíny v Evropě.

Pos ale zároveň upozornil, že situace se může rychle změnit. Důvodem může podle něj být případné rozšíření konfliktu na Ukrajině a také narůstající výdaje spotřebitelů, což může v budoucnu oslabit chuť lidí cestovat. „Nevyzpytatelný pak může být i další vývoj pandemie,“ podotkl šéf letiště.

Pražské letiště Václava Havla nabídne během letní sezony přímé lety do 148 destinací. Budou mezi nimi i nová nebo obnovená spojení do New Yorku nebo Rijádu, u řady dalších míst přibývají frekvence letů. Před krizí se v létě létalo z Prahy do 190 lokalit.

Reklama

Doporučované