Hlavní obsah

Průzkum: Tři čtvrtiny Pražanů neplánují v blízké době nákup nemovitosti

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Koupit nemovitost v metropoli je čím dál nedostupnější, tři čtvrtiny Pražanů proto neplánují v metropoli v dohledné době investovat do vlastního bydlení. Důvodem jsou hlavně vysoké ceny.

Článek

Vyplývá to z květnového průzkumu, který pro pražskou hospodářskou komoru (HKP) provedla agentura STEM/MARK mezi 505 respondenty. Průzkum potvrdil touhu Čechů bydlet ve vlastním, po kterém touží 83,8 procenta dotázaných.

„Situace není černobílá a nedá se říct, že v Praze jednoznačně převládá krize,“ komentoval předseda představenstva HKP Petr Michal průzkum, podle kterého je s bytovou situací v metropoli rozhodně spokojeno 9,1 procenta lidí, spíše spokojeno 31,8 procenta, spíše nespokojeno 28,7 procenta obyvatel a rozhodně nespokojeno 22,5 procenta (z nich nejvíce obyvatelé Prahy 3).

Za hlavní důvod nespokojenosti označilo v průzkumu 76,4 procenta lidí vysokou cenu bytů ke koupi a 65,7 procenta vysoké nájemné. Čtvrtině vadí nedostatek bytů v dané lokalitě v Praze.

Vlastní bydlení by chtělo 83,8 procenta dotázaných a většina uvedla, že vlastní bydlení je pro ně větší jistotou a svobodou proti pronájmu. „Je to společenský status, Češi rádi bydlí ve vlastním,“ doplnil Michal. Jen 16,2 procenta dotázaných uvedlo, že nepreferují vlastní bydlení, ale více než polovina z nich (56,1 procenta) dodala, že nemají z finančních důvodů jinou možnost.

Z průzkumu vyplynulo, že z dotázaných bydlí skoro polovina (47,2 procenta) ve vlastním bytě, 34,2 v pronájmu a 7,7 procenta u rodičů. V družstevním bytu je 6,7 procenta dotázaných.

Situace se ale bude nejspíše měnit. Vysoké ceny nemovitostí a rostoucí hypotéky totiž ovlivňují možnosti lidí. V blízké budoucnosti si proto 75,6 procenta neplánuje koupit nemovitost. Čím dál aktuálnější tak bude otázka nájemního bydlení a mluví se i o tzv. dostupném bydlení.

V dostupném bydlení mají být nájmy o 25 procent pod tržní cenou a být dosažitelné pro potřebné profese (například učitele, zdravotní sestry, ošetřovatelky, policisty). Takové projekty rozjíždí například Česká spořitelna (ČS), která po vzoru mateřské Erste Bank založila společnost ČS Dostupné bydlení a do dvou tří let by mohla nabídnout první byty. „Mělo by jít o přijatelné bydlení, které nemusí být výrazně horší než komerční. Města to ale nespasí,“ řekl Pavel Kelner, člen představenstva ČS Dostupné bydlení.

Podle Luďka Sekyry, majitele developerské firmy Sekyra Group, je třeba definovat, co je dostupné a co sociální bydlení. „Hledání systémového řešení je důležité a já jsem dosud žádné neviděl,“ podotkl Sekyra. „U nás si nejsme schopni sednout k jednomu stolu, abychom spolupracovali na velkém projektu a uvědomili si, že jde o společný zájem, aby Praha nějak vypadala.“

Reklama

Související témata:

Doporučované