Hlavní obsah

Radnice v Čakovicích si od města půjčí 100 milionů korun na opravu bytových domů

Foto: Wikimedia, Phoenix CZE, CC BY-SA 4.0

Ilustrační foto.

Reklama

Radnice v pražských Čakovicích si od magistrátu půjčí 100 milionů korun. Peníze chce využít na rekonstrukci a modernizaci sedmi bytových domů, které má ve správě.

Článek

Peníze by městu vracela celkem 15 let, když první splátku by odeslala v roce 2023. Vyplývá to z dokumentu, který dnes projednal magistrátní finanční výbor. Dokument musí ještě projednat pražští zastupitelé. Aktuálně městská část spravuje 366 bytů, které všechny pronajímá.

„Jedná se o řešení nevyhovujícího stavu bytového fondu. Po zvážení několika možných variant jsme se uchýlili k řešení finanční výpomoci. Považujeme za pomoc už jen to, že ty prostředky budou zapůjčeny bezúročně,“ řekl náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě).

Peníze městská část využije na rekonstrukci sedmi bytových domů, ve kterých je 126 bytů postavených kolem roku 1950. „Od té doby jsou průběžně udržovány, ale jejich technický stav se v důsledku jejich užívání a opotřebení a v důsledku špatných technologických postupů použitých při jejich výstavbě velmi zhoršil,“ píše se v dokumentu.

Na rekonstrukci má radnice již vypracovaný projekt a vydané stavební povolení. Zateplení domů je řešené tak, aby byly splněné podmínky pro podání žádosti z programu Nová zelená úsporám, a městská část předpokládá, že část nákladů bude hrazená dotací z tohoto programu. V současné chvíli ale peníze nemá, proto se obrátila na magistrát. Tomu již splácí půjčku ve výší 11,5 milionu korun, avšak poslední splátka je naplánovaná na příští rok, a proto by mohla následně splácet půjčku novou.

Čakovice se nacházejí na severovýchodním okraji Prahy a tvoří ji katastrální území Čakovic, Miškovic a Třeboradic. Žije zde okolo 12 000 obyvatel.

Reklama

Doporučované