Hlavní obsah

Rekonstrukce vinohradského divadla se kvůli vyšším cenám zřejmě prodraží

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Plánovaná rekonstrukce pražského Divadla na Vinohradech by měla podle aktuálního odhadu stát 2,8 miliardy korun, což znamená nárůst zhruba od 300 milionů korun proti původní studii.

Článek

Důvodem je růst cen, finální částka bude známa až po dopracování projektu a ukončení soutěže na dodavatele. Vyplývá to z informací, které zazněly na dnešním jednání výboru pro kulturu pražského zastupitelstva. Práce by mohly začít ve druhé polovině příštího roku. Divadlo bylo otevřeno v listopadu 1907 a nikdy nebylo kompletně opraveno.

Podle ředitele divadla Tomáše Töpfera se rekonstrukce bude držet původní podoby stavby. „Na budově se nezmění vůbec nic, ani divák nepozná, že je tam nová technologie,“ řekl. Kromě rekonstrukce historické budovy vznikne nová scéna a zázemí, které budou v podzemí pod volným prostranstvím za budovou divadla v Římské ulici. Přístup na novou scénu by měl být historickou budovou divadla. Kompletní obnovy se dočká také jevištní technologie.

Práce budou muset ještě znovu posvětit radní hlavního města, a to jednak kvůli spojení původně dvou projektů na opravu budovy a divadelní technologii, a jednak kvůli rozpočtovému krytí zvýšené ceny. Pokud vše půjde dobře, projektová dokumentace by měla být hotova v prosinci a v lednu by byl vypsán tendr na stavební firmu.

Ředitel dodal, že jedná s Kongresovým centrem Praha o tom, že by se v době rekonstrukce divadlo přesunulo tam, a to od sezony 2023/2024. „To je jediný prostor, kam se vůbec můžeme vejít,“ řekl a dodal, že zástupci centra se k tomu staví vstřícně a nabídli dostatečně velké prostory s velkým i malým sálem. „Oni jsou i rádi, že bychom Kongresové centrum oživili a zaplnili,“ dodal.

Důvodem oprav a rozšíření divadelních prostor je špatný technický stav budovy. Rekonstrukcí nikdy neprošlo jeviště z roku 1926, jehož autorem je František Křižík. Jen rekonstrukce jeviště by měla trvat dva roky. Kromě jeviště je nutné opravit elektroinstalaci, sociální zařízení, ale také výzdobu včetně fresek a fasády.

Secesní budova na náměstí Míru vznikala v letech 1905 až 1907 podle návrhu architekta Aloise Čenského. Divadlo bylo otevřeno 24. listopadu 1907 a prvním představením byla hra Jaroslava Vrchlického Godiva.

Reklama

Doporučované