Hlavní obsah

S novou knihou pomohl spisovateli Fořtovi muž s mentálním postižením

Foto: Jakub Velička, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Spisovatel Miroslav Fořt vydáním nové knihy potěšil mladého muže, který při svém mentálním postižení žije ve vlastním světě tvořeném převážně filmy.

Článek

„Na publikaci s názvem Lumierové, Tonka Šibenice a další se handicapovaný Ondřej Hudeček sám podílel zapisováním filmových hlášek, které se staly součástí knihy,“ řekl Fořt.

„Každá kniha má svůj příběh. Tu předchozí, Shakespeare, Havel a ti druzí, jsem napsal při bilancování u příležitosti svých sedmdesátin. Myslel jsem, že bude moje poslední, ale seznámení s osudem Ondry mě znovu posadilo k počítači,“ uvedl Fořt.

Publikaci plnou informací o českých i zahraničních filmech vydal Fořt v nakladatelství Galerie EfEf. „Knížka je v běžné distribuci, takže je možné si ji pořídit v knihkupectvích, která se zabývají kulturou a uměním, nebo v internetovém obchodě,“ řekl autor knihy.

Zdraví limituje Hudečka natolik, že má obtíže s motorikou, nikam se sám nedopraví, nepřipraví si jídlo, neorientuje se v čase ani ve světě financí. Jeho vášní jsou filmy, na které se vydrží dívat celé hodiny a pamatuje si z nich mnoho hlášek.

„Vzhledem k jeho mentálnímu postižení pro něho nebyl motivací honorář. Domluvil jsem se s jeho maminkou, že Ondra dostane úkol dívat se na filmy a vybírat známé hlášky. Maminka je zapisovala a každý týden mi nějaké poslala. Některé jsem doplnil a přidal několik desítek fotografik,“ sdělil Fořt.

Fotografiky vzniklé výtvarnou technikou, která zvláštním způsobem zhotovení negativu i pozitivů potlačuje nebo vynechává nepodstatné části obrazu, jsou výraznou částí Fořtovy knihy. Autor je seřadil tak, aby čtenář na jedné straně viděl jejich původní podobu předtím, než je Fořt upravil do umělecké podoby vytištěné na straně protější.

Hudeček si i přes svůj handicap podle Fořta uvědomuje, že se stal spoluautorem knihy. „Jeho maminka mi napsala, že nevěřila, jak velkou radost mu to udělá a je šťastná, že se její syn stal součástí něčeho takového,“ podotkl Fořt.

Díky sponzorům i jeho vlastním přispěním se Fořtovi podařilo v souvislosti s vydáním knihy Lumierové, Tonka Šibenice a další sehnat částku 20.000 korun, kterou věnuje Hudečkovi na splnění jeho životního snu. Tím bude v létě návštěva četnické stanice ve francouzském Saint-Tropez, kde se natáčely oblíbené filmy o četnících v čele s komikem Louisem de Funésem.

„Radost Ondry a jeho maminky je i mojí radostí. Už jsem žádnou knihu psát nechtěl, ale nikdy neříkej nikdy, zvláště pokud budeš moci pomoci,“ dodal Fořt.

Autor knihy Lumierové, Tonka Šibenice a další Fořt je především novinářem, fotografem a scénáristou. Pracuje také v oblasti public relations. Před sedmi lety se podílel na knize Televizní střepiny v sametu (Televizné črepiny v zamate), ve které se spoluautorem Štefanem Nižňanským zúročili své zkušenosti z práce v Československé televizi. V roce 2019 vydal knihu Shakespeare, Havel a ti druzí, v níž spojil své velké záliby - divadlo a fotografii.

Reklama

Související témata:

Doporučované