Hlavní obsah

Senioři nad 75 let nebo handicapovaní mohou v Praze 7 využít speciální taxi

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Senioři nad 75 let, handicapovaní nebo lidé se zhoršenou pohyblivostí mohou v Praze 7 ode dneška využít speciální taxi.

Článek

Za službu zaplatí paušální poplatek stanovený podle zóny, kam cestuje, a to od 40 korun na území sedmé městské části po stokorunu za cestu do okrajových částí města. Jedna doprovázející osoba bude mít cestu zdarma. Taxi funguje denně od 8:00 do 15:00. ČTK to sdělil mluvčí radnice Martin Vokuš. Na provozu taxíku spolupracuje radnice s Charitou Holešovice.

„Startujeme zkušební režim, ve kterém se zaměřujeme na pomoc seniorům starším 75 let, lidem s hendikepem či sousedům, kteří jsou kupříkladu po operaci a mají dočasně zhoršenou pohyblivost. Fungování této služby budeme průběžně vyhodnocovat a případně upravovat na základě zkušeností z praxe,“ uvedl radní Jakob Hurrle (Praha 7 Sobě).

Za jednosměrnou cestu po území Prahy 7 zaplatí lidé zmíněných 40 Kč. Pokud budou chtít jet do některé z vnitřních městských částí, tedy na Prahu 1 až 10 a do Troje, zaplatí 60 Kč. Do zbylých městských částí je pak cena stanovena na stokorunu. Vozidlo si mohou zájemci o převoz objednat přímo u řidiče na telefonním čísle 775 550 847.

Taxi pro seniory a handicapované provozují rovněž další pražské radnice. Například od loňského března na Praze 11 jezdí Senior taxi. V Praze 1 mohou senioři a handicapovaní využít doprovodu sociálních pracovníků ze Střediska sociálních služeb Prahy 1 a doprovod nabízí také sociální organizace Prahy 12.

Služba dotované přepravy určené seniorům a držitelům průkazů ZTP nebo ZTP/P funguje i v dalších městech a obcích České republiky. Například v Pardubicích mají Senior taxi od poloviny roku 2018.

Reklama

Doporučované