Hlavní obsah

Studenti divadelních škol zahájí v Praze svůj festival Zlomvaz

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Praze dnes začíná divadelní studentský festival Zlomvaz, na kterém představí svou tvorbu české, slovenské a polské divadelní školy.

Článek

Pro letošní ročník zvolili pořadatelé podtitul Wellness a chtějí na něm reflektovat otázku duševního zdraví a zabývat se tématy, jako je syndrom vyhoření, sebepéče a fyzické i duševní zdraví.

Festival se bude konat do 11. června na DAMU. Jde o nesoutěžní přehlídku vybraných inscenací a divadelních projektů, které za uplynulý akademický rok vznikly na divadelních školách.

Festival dnes po dopoledním úvodním ceremoniálu na střeše Divadla Disk zahájí v poledne inscenace Lidé bez vlastností, kterou na motivy románu Roberta Musila Zmatky chovance Törlesse připravili studenti JAMU.

Během úvodního dne vystoupí také studenti DAMU s představením Červ v srdci člověka, které se zabývá tématem smrti a sebevraždy v uměleckém ženském světě. Na příběhu Virginie Woolfové, Sylvie Plathové a Sarah Kaneové hledají jeho autorky vlastní postoj k duši a smrti. Program festivalu doplní různé dílny, které se vztahují k jeho letošnímu tématu, a koncerty.

Festival každoročně pořádají studenti druhého ročníku bakalářského studia Katedry produkce DAMU.

„Sebepéče a sebeláska pro mě znamenají snahu vnímat samu sebe a nejít na pokraj svých sil. Ocenila bych, kdyby se o problémech jako vyhoření více otevřeně mluvilo. Například ze strany pedagogů DAMU by se měl uskutečňovat silnější apel na studenty, aby na sebe v těchto situacích dávali větší pozor,“ uvedla k letošnímu tématu absolventka DAMU a ambasadorka festivalu Zlomvaz, herečka Denisa Barešová.

Reklama

Doporučované