Hlavní obsah

Turisté mohou ode dneška využívat novou kartu Prague Visitor Pass

Foto: CzechTourism, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Návštěvníci hlavního města mohou ode dneška využívat novou turistickou kartu Prague Visitor Pass. Slouží jako vstupenka do památek, jízdenka MHD, turisté si s ní půjčí kolo nebo ji využijí k získání slev.

Článek

Do projektu je zapojeno 57 turisticky atraktivních míst. Na jednání magistrátního výboru pro kulturu a cestovní ruch kartu představil předseda představenstva městské firmy Prague City Tourism (PCT) František Cipro. V Praze kvůli covidu-19 ubyla většina turistů a nová karta má pomoci nalákat je zpět. Novou kartu zřizují společně městské firmy PCT a Operátorem ICT (OICT).

„Kartu lze zakoupit od dnešního dne, ale v tuto chvíli se jedná o první fázi ostrého provozu. Od července se zapojí další turisticky zajímavá místa a od září kartu podpoříme silným marketingem,“ řekl Cipro. Dodal, že nyní jsou do projektu zapojena nejatraktivnější místa, jako je Pražský hrad, trojská zoo, Vyšehrad, Židovské Město nebo Petřínská rozhledna.

Majitelé karty ji mohou využít rovněž na průvodcovské služby, vyhlídkové plavby po Vltavě a turistickou tramvaj číslo 42. Kartu je možné zakoupit na 48, 72 a 120 hodin a ve verzi pro dospělé, studenty a děti. Prague Visitor Pass má formu aplikace i fyzické plastové karty, kterou je možné koupit v turistických centrech ve Staroměstské radnici, na Můstku, na Petříně a na prvním a druhém terminálu ruzyňského letiště. První dva návštěvníci si kartu podle Cipra koupili dnes po 9:00 v centru na Můstku.

Cena karty na 48 hodin pro dospělého je 1800 korun, pro studenty 1350 a pro děti 900 korun. Na 72 hodin to je 2450 korun dospělý, 1800 korun student a 1200 korun dítě. Pro kartu na 120 hodin jsou částky 3600, 2700 a 1800 korun.

Ředitel dodal, že k propagaci karty bude PCT využít reklamní plochy na letišti a dále je v plánu spolupráce s hotely, cestovními kancelářemi, dopravci, pořadateli konferencí nebo s webovými portály typu Booking nebo Tripadvisor. Firma také hotelům zdarma nabídne přenos ikonických pražských záběrů ze sedmi kamer, které mohou využít na svých televizích a vyhnout se licenčním poplatkům za jiný obsah. Součástí záběrů je i QR kód s odkazem na nákup Prague Visitor Pass, v případě jeho využití některým z návštěvníků poté hotel získá desetiprocentní provizi.

V Praze v minulosti fungovaly karty vlastněné pouze soukromými firmami. Vedení města s jejich fungováním nebylo v minulosti spokojeno. PCT proto začala v roce 2019 připravovat novou kartu.

Loni se v pražských hotelech, penzionech či kempech se ubytovalo 2,36 milionu lidí, meziročně o 8,1 procenta více. Strávili v nich i více nocí. Mezi ubytovanými hosty přibyli Češi, cizinců meziročně ubylo. Letos v prvním čtvrtletí přijelo 757.682 turistů, což je zhruba devětkrát více než před rokem, kdy platila rozsáhlá opatření proti šíření covidu.

Reklama

Související témata:

Doporučované