Hlavní obsah

Tým vyvinul endoskop, který umí 3D zobrazení přes vlákno o průměru vlasu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Vědci vyvinuli endoskop, který umí 3D zobrazení přes vlákno o průměru lidského vlasu. Přístroj by mohl sloužit ve zdravotnictví, při monitorování komplexních výrobních procesů či při zjednodušení autonomního řízení vozidel.

Článek

Podle Akademie věd se metoda zakládá na prostorovém tvarování laserových svazků, které po průchodu optickými vlákny vytvoří přesná prostorová rozložení světelných polí. Ta slouží k osvětlení objektu. Nedávno se vědcům podařilo rozšířit technologii o možnost 3D zobrazení.

„S rychlými a citlivými detektory jsme takto schopni měřit vzdálenost objektu s přesností na dva milimetry,“ popsal Tomáš Čižmár z Ústavu přístrojové techniky AV. Vědec je součástí týmu, složeného z odborníků brněnského ústavu, Glasgowské univerzity, Fraunhoferova centra aplikované fotoniky v Glasgow, Exeterské univerzity a Leibnitzova ústavu fotoniky v Jeně.

K 3D zobrazení tým využil metody LiDAR vyvinuté v Glasgow. Pomocí metody se současně měří doba letu fotonů od zobrazovacího systému k objektu a zpět. Podle odborníků je doba letu přirozeně delší od objektů více vzdálených od optického systému - vzdálenost objektu tak metoda změří s velkou přesností.

Pro přenos do praxe musí tým vyladit ještě některé parametry. „Nejvýznamnějším technologickým problémem zůstává umožnění zobrazování při ohybu vlákna. Pokud je vlákno ohýbáno či krouceno, dochází ke změnám v šíření světla skrze vlákno a obrazová informace se rychle ztrácí. V našem dosahu je však několik možných řešení, která se chystáme zveřejnit v příštím roce,“ uvedll Čižmár.

Vědec je také spoluautorem článku, který o výzkumu v prosinci vyšel v prestižním časopisu Science.

Reklama

Doporučované