Hlavní obsah

U stanice metra Opatov je městská úschovna kol, přibydou i další

Foto: Lenka Štveráková

Přístřešek s ocelovou konstrukcí na Opatově má půdorys asi pět krát pět metrů a k napájení elektrických prvků využívá fotovoltaické panely na střeše.

Reklama

Cyklisté v Praze mohou nově využívat kolárnu, kterou nechalo hlavní město umístit u stanice metra C Opatov. Zastřešený a uzavřený přístřešek s kapacitou 30 kol mohou lidé využít zdarma k uložení bicyklů při přestupu na metro.

Článek

ČTK o tom informovala mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Brzy by podle dosluhujícího primátorova náměstka Adama Scheinherra (Praha Sobě) měly v metropoli přibýt další dva podobné přístřešky.

„Kolárny nyní pořizujeme celkem tři. Tato je první, další by měla být u stanice metra Hůrka v Butovicích a další u tramvajové zastávky Holyně na Barrandově v rámci výstavby nové tramvajové trati,“ uvedl Scheinherr. Dodal, že instalace dalších dvou koláren je v plánu na jaře a v létě chce město vyhodnotit zkušební provoz přístřešků.

Cyklista, který chce kolárnu využít, si nejprve vyfotí QR kód, který je umístěný na konstrukci. Přes ten se dostane do webové aplikace, kde se s pomocí platební karty zaregistruje. Zkušební platbu jedna koruna dostane hned zpátky a poté mu aplikace vygeneruje číselný kód umožňující vstup do úschovny. Stejný kód poté zadá při vyzvednutí kola.

Přístřešek s ocelovou konstrukcí na Opatově má půdorys asi pět krát pět metrů a k napájení elektrických prvků využívá fotovoltaické panely na střeše. „V neposlední řadě je třeba zmínit i ekologickou stránku projektu Kolárny, na které je osazena zelená střecha, aby nahradila zeleň na místě, kde se vybudovala,“ doplnil Richard Nagy ze slovenské firmy Ecoprogress, která kolárnu vyrobila.

Reklama

Doporučované