Hlavní obsah

V částech Prahy 5 a 6 by mohl platit zákaz tranzitní nákladní dopravy

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Od roku 2022 by mohl v rezidenčních oblastech městských částí Praha 5 a 6 platit zákaz tranzitní nákladní dopravy nad 12 tun.

Článek

Žádost o dopravní omezení nyní Technická správa komunikací (TSK) podala k projednání silničnímu správnímu úřadu. Návrh omezení připravili zástupci hlavního města, Prahy 6, TSK a Policie ČR. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělila mluvčí TSK Barbora Lišková.

„Doháníme to, co mělo být hotové už před lety. Konečně se aktualizuje zákaz vjezdu tranzitních vozidel nad 12 tun do rezidenčních čtvrtí, které může těžká doprava bez problémů objet už díky dokončeným částem Pražského okruhu,“ uvedl primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě), který má na starost dopravu v metropoli.

Mluvčí TSK Lišková informovala, že navržená dopravní opatření nyní schvaluje silniční správní úřad. „Pokud v rámci projednání proběhne vše bez komplikací, mohlo by k vyznačení dojít v první polovině roku 2022,“ dodala.

Omezení nákladní tranzitní dopravy by mělo nově platit například na Evropské třídě a v Karlovarské a Plzeňské ulici. Dotknout by se mělo rovněž dopravy ve Strahovském tunelu, na Rozvadovské spojce a řidiči nákladních automobilů, kteří přes město projíždí, s omezením budou muset počítat i při příjezdu ze severu Prahy přes Cínoveckou ulici do Liberecké ulice a dále do tunelů na Městském okruhu. Kamiony nad 12 tun by v budoucnu měly pro průjezd městem využívat Pražský okruh.

Úplný zákaz vjezdu nákladních automobilů nad 12 tun už platí nebo je navržený pro části Městského okruhu a v oblastech Prahy 1, 2 a 5.

Na dopravní situaci v Praze 6, kdy hustě obytnými částmi městské části projíždějí denně vysoké počty kamionů, upozorňovalo vedení radnice opakovaně. Místostarosta Prahy 6 Jiří Lála (ODS) ČTK už dříve sdělil, že cílem šesté městské části je příprava komplexního řešení, které odkloní nákladní dopravu mimo Prahu 6 a zároveň bude vymahatelné. Podle Lály Praha 6 v současnosti trpí nedokončením Pražského okruhu, který by odvedl tranzitní nákladní dopravu mimo střed šesté městské části.

Reklama

Doporučované