Hlavní obsah

V celé zemi se dnes večer otevřou dveře stovek kostelů a modliteben

Foto: Nikola Ramešová, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ve stovkách kostelů, kaplí, chrámů i modliteben se dnes večer a v noci výjimečně otevřou dveře všem návštěvníkům. V Česku se koná další Noc kostelů, letos je do ní přihlášeno rekordních 1726 míst.

Článek

Po dvou ročnících, jejichž program omezila pandemie koronaviru, pořadatelé lákají návštěvníky na téměř 7500 různých programů.

Jen v pražské arcidiecézi se otevře ke čtyřem stovkám kostelů, kaplí a modliteben. Poprvé se letos zapojí kaple Panny Marie na Staroměstské radnici, kde bude také v 17:00 Noc kostelů symbolicky zahájena, a kaple svatého Václava ve Valdštejnském paláci.

Tematicky se Noc kostelů připojuje k Mezinárodnímu roku skla, který vyhlásilo UNESCO, a k osobě Jana Ámose Komenského, jehož život a dílo se připomíná poslední tři roky díky kulatým výročím jeho narození a úmrtí. Pořadatelé letošního ročníku Noci kostelů také počítají s účastí ukrajinských věřících, mohla by podle nich být příležitostí i pro ty, kdo se z různých důvodů zatím do českých chrámů obávali přijít.

Základním bodem programu Noci kostelů je otevření míst, která běžně slouží bohoslužbám a modlitbě s možností blíže se s daným prostorem a životem v něm seznámit. Jednotliví organizátoři pak nabízejí koncerty klasické, varhanní nebo i gospelové či folkové hudby. Letos zazní i zpěvy z Ukrajiny a Sýrie. Připraveny jsou výstavy, možnost rozhovoru s duchovními, tiché spočinutí v sakrálním prostoru či modlitba za zemřelé.

Reklama

Doporučované