Hlavní obsah

V karlínském divadle chystají na léto muzikál Slunce, seno, jahody

Foto: Unsplash

.

Reklama

V Hudebním divadle Karlín chystají na červen muzikál Slunce, seno, jahody s hudbou a libretem Ondřeje Gregora Brzobohatého. Režisérem představení, které dostalo označení „první český muzikál ze vsi“, bude Antonín Procházka.

Článek

„Komedie vznikla podle stejnojmenného kultovního filmu režiséra Zdeňka Trošky a scenáristy Petra Markova z roku 1983 s hudbou Karla Vágnera,“ informoval ředitel HDK Egon Kulhánek.

„Film a divadlo jsou dva odlišné žánry, film má jiné prostředky než divadlo a mě hrozně baví hledat právě divadelní prostředky, když se inscenace převádí z filmového plátna. A jejich hledání je pro mě velké dobrodružství,“ řekl režisér Procházka. „Spojit styl hudby Broadwaye a svět české normalizační vesnice - to může buď explodovat nebo vyvolat krásný ohňostroj,“ dodal.

Ondřej G. Brzobohatý je podle svých slov nadšený, že se podařilo muzikál začít připravovat. „Bude to kvalitní představení, je to fantastické téma s milostným trojúhelníkem. Nebudu vycházet z českého, ale broadwayského stylu hudby. A abychom nebyli srovnáváni s filmem, zvolili jsme jiné typy hereček, než jsou ve filmu,“ uvedl.

V muzikálu se mimo jiné objeví Martin Písařík, Kateřina Pechová, Iva Pazderková, Jaroslava Kretschmerová, Václav Vydra nebo Adéla Gondíková.

Dramaturg Adam Novák, který má dohled nad texty a dialogy, byl zpočátku proti muzikálu Slunce, seno, jahody. „Měl jsem pocit, že jsme divadlo, které by mělo dělat vrcholné broadwayské muzikály nebo původní české věci. Slunce, seno, jahody není úplně můj šálek čaje, když jsme ho viděl, vydržel jsme asi 40 minut. Ale Ondřejovi melodie a texty jsem vydržel do konce,“ podotkl.

Děj muzikálu se stejně jako ve filmu odehrává v jihočeské vsi Hoštice, kam přijíždí do Jednotného zemědělského družstva na brigádu student vysoké zemědělské školy Šimon Plánička (Písařík). Ten si chce v praxi vyzkoušet svůj experiment na téma dojivost krav v závislosti na kultuře prostředí, přičemž naráží na problémy s rázovitými vesnickými postavami.

Slunce, seno, jahody je česká filmová komedie z roku 1983 režiséra Zdeňka Trošky. Lidovou komedii natočil Troška ve své rodné vsi Hoštice u Volyně, hrají v ní herci i neherci a jako kompars vystupuje téměř celá vesnice. Vzhledem k úspěchu filmu vznikla další dvě pokračování, Slunce, seno a pár facek v roce 1989 a Slunce, seno, erotika v roce 1991.

Reklama

Doporučované