Hlavní obsah

V Národním muzeu v Praze se v sobotu bude konat Ples na kolečkách

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Národním muzeu v Praze se v sobotu bude konat Ples na kolečkách, který se pořádá pro lidi na vozíku i jejich přátele a další zájemce.

Článek

Hlavním cílem akce je umožnit lidem se speciálními potřebami účastnit se podobné společenské aktivity. Národní muzeum ale ve svém programu myslí na návštěvníky s různými postiženími i během celého roku, uvedlo v tiskové zprávě.

Ples na kolečkách zahájí generální ředitel muzea Michal Lukeš a pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), večerem bude provázet herec Jan Čenský a nebude chybět kapela studentů a absolventů školy Jedličkova ústavu The Tap Tap.

„Naší snahou není pouze odstraňovat fyzické bariéry, ale především aktivně připravovat celou řadu akcí a aktivit i pro návštěvníky se speciálními potřebami tak, aby se v muzeu cítili co nejlépe, odnášeli si příjemné zážitky a rádi se k nám vraceli,“ uvedl Lukeš.

Pro Národní muzeum je podle něj ples pomyslným vrcholem všech aktivit, kterými se snaží přiblížit návštěvníkům se speciálními potřebami. V bezbariérovém muzejním komplexu je možné například využít dvakrát do měsíce jednu z pravidelných komentovaných prohlídek s tlumočením do českého znakového jazyka pro dospělé i děti se sluchovým postižením. Celkem této možnosti využije zhruba 800 návštěvníků ročně.

V Sále minerálů je možné navštívit edukační programy pro osoby se zrakovým postižením s využitím originálních dotykových pomůcek. Ve všech nových expozicích se počítá s haptickými prvky. V současné době je možné je nalézt v expozici Dějiny 20. století, v ostatních nových expozicích se připravují.

V Národopisném muzeu je instalována expozice Lidová kultura dotykem. Návštěvníci si ji mohou buď projít individuálně nebo se zúčastnit skupinové komentované prohlídky. V Národním památníku na Vítkově je zase možné prozkoumat dotykem přímo tuto stavbu díky haptickému modelu, který je zde umístěný.

Pro návštěvníky, kteří dávají přednost čistě virtuálním aktivitám, jsou na webových stránkách Národního muzea připraveny výstavy a videa s tlumočením do českého znakového jazyka včetně pracovních listů s QR kódy pro děti, a audio komentáře k virtuálním výstavám pro osoby se zrakovým postižením. Celkem již sekci Virtuálně do muzea bez bariér vidělo takřka 18.000 on-line návštěvníků, uvedlo muzeum.

Národní muzeum současně spravuje obsáhlý specializovaný portál s názvem emuzeum.cz (https://emuzeum.cz/bezbarier), kde se mimo jiné nachází sekce Muzeum bez bariér, ve které návštěvníci naleznou informace o aktuálním dění, nejrůznější akce a projekty či důležité informace.

Reklama

Doporučované