Hlavní obsah

V obci Odolena Voda vznikne škola, podobu mohou architekti navrhnout v soutěži

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V obci Odolena Voda u Prahy vznikne nová škola, její podobu mohou architekti navrhnout v soutěži. Poslouží žákům z celkem šesti obcí, a to z Kozomína, Panenských Břežan, Postřižína, Veliké Vsi, Úžic a Odoleny Vody.

Článek

Nová škola má mít kapacitu 540 žáků. „Předmětem architektonické soutěže o návrh je řešení svazkové školy, která bude nejen splňovat a respektovat požadavky na tradiční vyučovací metody, ale bude pracovat s novými pedagogickými přístupy ke vzdělání, moderními metodami a formami výuky,“ popsal za pořadatele soutěže architekt Vojtěch Luxemburk.

Mezi požadavky na zpracování návrhu je variabilní využití tříd i společných prostor včetně venkovních. Návrh by měl pamatovat také udržitelnost i ekonomičnost provozu.

Škola má stát na okraji stávající zástavby Odoleny Vody. Protože jsou poblíž hodnotné krajinné prvky, měla by stavba zapadnout do krajinného rázu a využít přírodě blízká řešení.

Návrhy mohou architekti zasílat do 29. srpna. Autor vítězného návrhu dostane 1,000.000 korun, ceny jsou připravené i pro druhý a třetí nejlepší návrh. Předsedkyní poroty je architektka Markéta Zdebská , další místa v ní zaujmou další architekti i starostové. Podrobné informace najdou zájemci na skolapodevsi.cityupgrade.cz.

Do okresů kolem Prahy se dlouhodobě stěhuje množství lidí a zdejší obce se často potýkají s nedostatečnou kapacitou škol a školek.

Reklama

Doporučované