Hlavní obsah

V Podolí funguje bistro s ukrajinskou kuchyní. Vaří tu uprchlice z Kyjeva

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V pražském Podolí funguje v rámci nedávno otevřeného Centra duševního klidu Sauny Vltava bistro s domácí ukrajinskou kuchyní. Vaří tu čtyři Ukrajinky, které do České republiky uprchly z Kyjeva před ruskou invazí.

Článek

Tradiční ukrajinské pokrmy jsou k dispozici zákazníkům odpočinkového centra i kolemjdoucím. České pracovnice centra učí Ukrajinky česky. ČTK to řekl Jan Beneš, jednatel firmy Eden Praha, která je provozovatelem Centra duševního klidu.

Kapacita kuchyně je podle něj dostatečná. V případě silné poptávky by provoz mohl zaměstnat další Ukrajinky, jídlo by podnik mohl rozvážet či nabízet v dalších výdejních místech, uvedl Beneš.

Ruská vojska vpadla na Ukrajinu 24. února. Od té doby do ČR podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) dorazilo zhruba 300 000 Ukrajinců. Téměř polovinu tvoří děti, čtyři pětiny dospělých jsou ženy. Rakušan odhadl, že běženců by mohlo dorazit až 550 000. Ukrajinci, kteří získali takzvané vízum ke strpění, nepotřebují pracovní povolení. Na základě nového zákona, takzvaného lex Ukrajina, mají na trhu práce stejné postavení jako přistěhovalci s trvalým pobytem.

Sauny Vltava zahájily provoz loni v prosinci. Záměrem provozovatele je, aby v centru klienti trávili co nejvíce času, třeba celý den. Nutné proto bylo mimo jiné zajistit občerstvení. „Uvažovali jsme o různých variantách a do toho vstoupila válka na Ukrajině. S kolegou Filipem Duškem nás napadlo nabídnout prostory kuchyně ukrajinským běžencům, ženám, které mají zkušenosti v gastronomii,“ uvedl Beneš. Doplnil, že se obrátil na organizace zajišťující ukrajinským uprchlíkům ubytování a následně získal spojení na konkrétní ženy.

Provoz kuchyně nyní funguje zhruba třetí týden, nejprve se testoval, sloužil pro klienty saun. Okénko, ze kterého si mohou objednat kolemjdoucí, je otevřeno od minulé soboty. „Ukrajinská kuchyně je chutná, sytá a velmi rozmanitá. Vyberou si vegetariáni, milovníci masa i ryb,“ řekla Daria, která na Ukrajině pracovala jako provozní restaurace, zároveň studovala dvě vysoké školy - ekonomii a medicínu.

Tradičním ukrajinským jídlem, které nyní mohou ochutnat i Pražané, je podle další z Ukrajinek - Larissy, nepochybně boršč. Vaří se ho několik druhů, v pražském bistru je nyní v prodeji klasický a také zelený, připravovaný ze šťovíku. Larissa doporučuje ochutnat i vareniky, což jsou těstovinové kapsy plněné masem, brynzou, ale třeba i sladkými náplněmi. Stejně jako v české kuchyni, se také v ukrajinské připravují palačinky.

„Máme u nás brigádnice, studentky pedagogiky, kterým jsme dali za úkol naučit naše nové ukrajinské kolegyně česky. Na lednici mají nalepenou svou a českou abecedu, a postupně se s ní seznamují,“ dodal Beneš.

Reklama

Doporučované