Hlavní obsah

V Praze by se v únoru měla představit rocková show Hedwig a její Angry Inch

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V pražské Malostranské besedě by se 17. února 2022 měla uskutečnit první česká premiéra rockové show Hedwig a její Angry Inch. V titulní postavě genderqueer zpěvačky se představí Roman Tomeš.

Článek

„Originální forma představení se žánrově pohybuje mezi stand-upem, divadlem a rockovým koncertem. Jeho autory jsou herec, scénárista, režisér John Cameron Mitchell a skladatel, textař Stephen Trask. Hudebně čerpá především z glam rocku a punku,“ za tvůrce informoval Jaroslav Panenka.

Druhou postavou představení je vokalista Ytziak, jehož autoři nechávají ve jménu rozmazaných genderových linií hrát ženou. V pražském nastudování se Ytziaka zhostí herečka a zpěvačka Vendula Příhodová, známá mimo jiné jako finalistka Hlasu Československa. Režie a překladu libreta se ujal Pavel Košatka, písňové texty přebásnil do češtiny básník a textař Petr Soukup.

Hedwig se narodil na sklonku 60. let minulého století ve východním Německu jako muž, který na prahu dospělosti podstoupil nelegální operativní změnu pohlaví, aby využil nabídky utéct za železnou oponu do svobodného západního světa. Operace ovšem nebyla úspěšná a pacienta navždy zanechala mezi oběma pohlavími.

Americká kritika Hedwig označila za jednu z nejunikátnějších postav, jaké kdy vstoupily na jeviště. Není aktivistkou, ani transsexuálkou, operace jí nepomohla k vytoužené identitě, naopak svou novou identitu musí vystavět na traumatu ze zmrzačení. „Rozhodně jsem chtěl, aby její svět byl světem, kde jsou identifikace a kategorie proměnlivé a matoucí, kde se boří stereotypy mužské a ženské role. Ale jako trans ji nevnímám. Ona jen toužila najít lásku a svobodu, místo toho ji komunistický režim zmrzačil. Až tehdy začíná její skutečná proměna. Zrodí se Hedwig jako performerka, umělkyně. A mě těší, že lidé heterosexuální, queer, gayové, trans, nebinární…zjistili, že se můžou ztotožnit s touto osobou, která byla životem znásilněna, vylézá z temnoty a vykřeše z hořkosti a oběti svoje svobodné já,“ uvedl autor libreta Mitchell.

Představení Hedwig a její Angry Inch mělo na off-Broadwayi premiéru v roce 1998 a hned získalo prestižní odborná ocenění. V roce 2000 dospělo na londýnský West End a v roce 2014 přímo na Broadway, kde bylo oceněno osmi nominacemi na divadelní cenu Tony, z nichž čtyři získalo, mimo jiné i za nejlepší nově nastudovaný muzikál. Hudba Stephena Traska byla nominována na Grammy. Show Hedwig si za svou historii připsala řadu dalších ocenění, včetně trofejí z festivalů Sundance, Berlinale či nominace na Zlatý glóbus pro její filmovou verzi z roku 2001.

Po Broadwayi se představení vydalo na úspěšné turné po USA, koproducentem uvedení v Los Angeles byl David Bowie. Početný je také výčet dalších nastudování nejen v Severní a Jižní Americe, ale i na ostatních kontinentech. Hedwigou byli také Neil Patrick Harris, který za svůj výkon v broadwayské inscenaci získal cenu Tony, nebo Michael C. Hall, u nás známý zejména jako seriálový Dexter.

Reklama

Související témata:
Malostranská beseda

Doporučované