Hlavní obsah

V Praze letos vymění 654 lamp, na 189 bude moci být nabíječka pro elektromobil

Foto: Unsplash.com

Ilustrační foto.

Reklama

Magistrát nechá letos vyměnit 654 lamp, na 189 z nich bude možné připojit nabíječky pro elektromobily. Náklady jsou zhruba 108,94 milionu korun. Lampy vymění městská firma Technologie hlavního města (THMP) v 10 městských částech.

Článek

V Praze je zhruba 135 tisíc lamp veřejného osvětlení. „Elektromobilita se stává součástí našich životů a jsme si vědomi, že ne všichni majitelé elektromobilů mají možnost si je nabíjet ve svých garážích. Logicky je třeba myslet na nabíjecí infrastrukturu ve veřejném prostoru. Abychom jej nezahušťovali novými stanicemi, chceme k tomu použit lampy veřejného osvětlení,“ uvedl pražský radní Jan Chabr (TOP 09). Technologie hlavního města (THMP) bude na některých místech spolupracovat s Pražskou energetikou (PRE).

Nejvíce lamp bude vyměněno v Praze 13 na Velké Ohradě, celkem 162. V šesté městské části to bude ve Vokovicích a na Veleslavíně dohromady 117 lamp a v Praze 12-Kamýku THMP vymění 76 lamp. Okolo sedmi desítek jich bude vyměněno v Praze 3 a 8.

Třetina vyměněných lamp bude sloužit také jako nabíječky pro elektromobily. Aby to lampy zvládly, je k nim třeba přivést kabely s vyšší přenosovou kapacitou. V této části bude THMP spolupracovat s PRE. Jakmile bude v některé z ulic kopat a vyměňovat vedení, připojí se k ní THMP a souběžně s tím položí kabely pro nabíječky. „Nejdražším na projektu není cena za kabel, ale cena výkopu. Využíváme proto synergického efektu s PRE,“ sdělil Chabr.

V Praze má být podle dřívějších vyjádření vedení města do roku 2026 moderních lamp asi 3000, tedy 6000 nabíječek. Proměna souvisí rovněž s normou pro automobily Euro 7, která by podle záměru Evropské komise měla začít platit v roce 2025 a fakticky by znemožnila výrobu automobilů bez elektropohonu. Podle odhadů má být v ČR v roce 2030 asi 500.000 až 700.000 elektromobilů, z toho asi třetina v Praze.

Reklama

Doporučované