Hlavní obsah

V Praze se dnes otevřou v zimním provozu noclehárny pro lidi bez domova

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Praze se ode dneška otevřou v rozšířeném zimním provozu noclehárny a další podobná zařízení pro lidi bez domova. Přespat v nich může podle informací magistrátu přes 500 lidí.

Článek

V zimních měsících se také zvýší kapacita a prodlouží provozní doba nízkoprahových denních center. Lidé bez domova se budou moci v zařízeních rovněž naočkovat proti nemoci covid-19. Jak dlouho rozšířený provoz potrvá, bude záviset na počasí, předběžně asi do konce března.

Pro letošní zimu je kapacita nocleháren a zařízení s celodenním provozem v Praze 539 lůžek. Například nezisková organizace Naděje dnes otevře noclehárnu s kapacitou 60 lůžek na Smíchově a noční nízkoprahové centrum v Michli. Armáda spásy bude nově provozovat zařízení Kloubovy domy v Praze 9 pro až 40 lidí, které je určeno hlavně pro lidi vyššího věku a s chronickými nemocemi. Dalších až 56 lidí může přespat v noclehárně v Tusarově ulici, kde služby také poskytuje Armáda spásy.

Na lodi Hermes, kde služby nabízí městské Centrum sociálních služeb Praha (CSSP), může letos přenocovat až 180 lidí bez domova. Zařízení je otevřené celoročně, zatím ho v listopadu využívalo zhruba 120 lidí denně. Noclehárna CSSP pro 88 lidí v areálu teplárny Michle je otevřená kvůli mrazivému počasí od minulého týdne. Ubytování až 200 lidem bez přístřeší Praha poskytuje i v pronajatých hostelech.

Lidem bez domova bude nově k dispozici také intervenční tým, uvedl v úterý ředitel CSSP Martin Šimáček. Tým bude lidem asistovat například při ošetřování v nemocnicích a nabízet jim možnosti návazné pomoci v noclehárnách a ubytovnách.

Kolik je nyní v Praze lidí bez domova, nelze přesně určit. Odhady se pohybují okolo 5000 lidí, uvedla v úterý pražská radní Milena Johnová (Praha Sobě). V souvislosti s epidemií covidu-19 se množství lidí na ulici podle ní zvyšuje a roste i počet lidí ohrožených bezdomovectvím.

Reklama

Doporučované