Hlavní obsah

V Praze začíná festival United Islands of Europe, kde vystoupí 54 umělců

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na pražském Střeleckém ostrově a v jeho okolí dnes začíná dvoudenní multižánrový festival United Islands of Europe.

Článek

Na pódiích se během 19. ročníku festivalu představí 54 umělců z devíti zemí a zazní různé formy současného popu, rock, rap, post-punk, jazz a alternativní hudba. Koncerty doplní nehudební program s názvem Ostrovy inspirace. Vstupné na hudební vystoupení i další program je zdarma.

První hudební představení, které dnes festival na Střeleckém ostrově v 15:45 zahájí, bude koncert ukrajinského undergroundového indie dua Gapochka. V dalších hodinách zahraje třeba 7krát3 čili zpěvák Štěpán Hebík, polská hvězda Ofelia, která ve své tvorbě kombinuje alternativní pop s folkem, či kapela Thumper. Ta posluchačům představí skladby ze svého debutového alba Delusions of Grandeur, které vyšlo v dubnu. V sobotu se posluchači mohou těšit na vystoupení zástupkyně české současné R&B scény Annet X, trio Dlina Volny původem z Běloruska a na rappera ALBI X z Německa.

Nehudební část programu se na pořádaných workshopech, výstavách či debatách bude věnovat tématům svoboda, diverzita a udržitelnost. Zájemci se dozví více mimo jiné o nakupování bez obalu, udržitelné výrobě a spotřebě oblečení nebo o kompostování. Workshopy organizace Konsent se zaměří na problematiku sexuálního obtěžování.

Festival se podle organizátorů zaměří i na udržitelnější dopravu. Na Janáčkově nábřeží bude po dny konání festivalu pěší zóna a v sobotu bude omezený vjezd na most Legií, přes nějž budou moci jezdit pouze tramvaje. Ze stanoviště na mostu Legií bude odjíždět také historická tramvaj T3 Coupé, kterou se zájemci budou moci svézt zdarma. Bezplatně bude všem, kteří v aplikaci služby Rekola zadají kód „united2022“, k dispozici i jedna půlhodinová jízda na kole.

Program festivalu, který se v Praze koná od roku 2004, je na webu www.unitedislands.cz. Koncerty se uskuteční především na Střeleckém ostrově. Pódia budou také na Kampě či na Janáčkově nábřeží.

Reklama

Doporučované