Hlavní obsah

V rajhradském klášteře vystavují fotografové Jungrová a Hricko

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

V dosud neopravené části klášterního komplexu v Rajhradě na Brněnsku dnes začne fotografická výstava Alžběty Jungrové a Petra Hricka. Tématem a námětem jsou pro oba autory emoce a prožitky.

Článek

Výstava nazvaná E-motion disconnected potrvá do 31. července.

Jungrová prezentuje volnou tvorbu z posledních dvou let, reflektující pocity z covidové pandemie a přerušených společenských kontaktů. Podobný odcizující efekt ale podle autorky mají také sociální sítě a internet, nahrazující lidské setkávání. Emoce Jungrová vizualizuje prostřednictvím vybraných postav žen.

„Díky nabídce uspořádat výstavu v naprosto unikátních prostorách dosud nezrekonstruované části kláštera Rajhrad jsem se rozhodla tisk fotografii přizpůsobit prostoru, dalo by se říct takřka urbexovému, také svým způsobem odpojenému. Z děl pak vytvářím třeba novodobé fresky, které mým viděním vypovídají o dnešním světě,“ popsala autorka. Některá díla jsou vytištěná na textiliích, zrcadle či plexiskle.

Hricko vybral pro výstavu cyklus autoportrétů, které odrážejí jeho emoce a prožitky. „Fotoaparát je pro mě formou terapie, zachycení mého duševního stavu mi pomáhá se s věcmi lépe vyrovnat,“ uvedl.

Záběry pořídil na Islandu a v Krušných horách, tedy na místech, která jsou autorovi blízká a opakovaně se na ně vrací za klidem, inspirací a rovnováhou. Na Island se naposledy vydal, aby se smířil se ztrátou blízkého člověka. „Věřím, že z fotek je cítit, jak mi ostrov znovu pomohl,“ doplnil autor. Krušnohorský cyklus fotografií vznikal několik let.

Reklama

Doporučované