Hlavní obsah

Veletrh Svět knihy Praha se v červnu zaměří na italskou literaturu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Knižní veletrh Svět knihy Praha by se měl vrátit do tradičního jarního termínu. Jako čestného hosta představí Itálii. Prostor dá opět literatuře jako hlasu svobody, známým českým a světovým autorům i programu pro malé čtenáře.

Článek

Knižní veletrh spojený s literárním festivalem by se měl uskutečnit od 9. do 12. června opět na Výstavišti Praha.

Za motto 27. ročníku veletrhu si pořadatelé vybrali citát z díla italského romanopisce, esejisty, filozofa a sémiotika Umberta Eca: „Žijeme pro knihy a je to sladké poslání ve světě upadajícím a zmítaném nepořádkem“. „Abychom učinili citátu slavného spisovatele zadost, věnujeme tento ročník všem, kteří žijí pro knihy, ať jsou to autoři, překladatelé, nakladatelé, knihkupci, knihovníci či mnozí další,“ uvedl dramaturg Světa knihy Praha Guillaume Basset.

Volba Umberta Eca, který by letos oslavil devadesáté narozeniny, souvisí s výběrem čestného hosta 27. ročníku. Svět knihy Praha připomene i další důležitá výročí italských literárních osobností, jejichž tvorba překračuje hranice jejich domoviny. Rovné století uplyne od narození kontroverzního filmaře a spisovatele Piera Paola Pasoliniho nebo autorky Elsy Moranteové.

Italský program se zaměří především na současné autory, jejichž knihy vyšly v českém překladu v posledních letech. Itálie se stává čestným hostem v roce, kdy se připomíná 100 let od založení Italského kulturního institutu v Praze, nejstaršího ze všech současných 83 italských kulturních institutů ve světě.

Svět knihy Praha i v roce 2022 bude pokračovat v programu Literatura jako hlas svobody. V návaznosti na tradici disidentské literatury v někdejším Československu nabízí festival v této sekci veřejnou tribunu autorům bojujícím za svobodu. Veletrh Svět knihy Praha patří také dětem a připravuje setkání s řadou oblíbených autorů a ilustrátorů, nedospělé návštěvníky zabaví divadlem a nejrůznějšími dílnami a myslí i na pořady s naučnou tematikou.

Kvůli rekonstrukci Průmyslového paláce se bude veletrh konat na Výstavišti v nových prostorách. Návštěvníci budou do areálu vcházet branou pod Maroldovým panoramatem. Na Bruselské cestě vyroste dlouhá hala a dále se návštěvník bude moci vydat do Křižíkových pavilonů. Programové sály budou především ve stanech.

Svět knihy Praha se v roce 2020 nemohl uskutečnit kvůli pandemii, loni se konal v posunutém termínu v září. Přišlo na něj 34 tisíc lidí. „Naším vysněným cílem je, abychom se letos přiblížili k poslednímu předpandemickému rekordnímu ročníku, kdy jsme přivítali více než padesát tisíc čtenářů. Tomu přizpůsobujeme kvalitu i rozsah programu a expozic,“ uvedl ředitel Světa knihy Radovan Auer.

Reklama

Související témata:

Doporučované