Hlavní obsah

Vítězem soutěže Farma roku je rodina Cihlářových z Farmy Milošovice

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Vítězem devatenáctého ročníku soutěže Farma roku se stala Farma Milošovice z rozhraní Kutnohorska, Benešovska a Havlíčkobrodska.

Článek

O sedmdesátihektarový pozemek se stará pětičlenná rodina Cihlářových, která se svým holštýnským skotem získává tituly i na národních výstavách. Výsledky dnes oznámili organizátoři soutěže z Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) v pražském Divadle ABC. Titul je za loňský rok, kdy se ale slavnostní vyhlášení kvůli koronaviru neuskutečnilo. Letos soutěž asociace nehodnotí, příští rok se uskuteční jubilejní 20. předávání cen vítězům. Naposledy, tedy v roce 2019, zvítězila Rodinná farma Placandů z Křenovic na Českobudějovicku.

„Se svými holštýny,předváděnými všemi třemi dětmi včetně nejmladší, desetileté Káji, dosahují četných titulů na oblastních i národních výstavách. Pro skvělé mléčné výrobky od maminky Mirky si zvykli jezdit na statek lidé z širokého okolí,“ uvedla o vítězné farmě Cihlářů asociace.

Na stříbrné příčce skončila Farma Koňákov rodiny Kotajných z regionu nedaleko Českého Těšína. „Špičkový chov masného skotu plemene aberdeen angus o počtu více než stovky matek mají Kotajní situován jak na malebných pastvinách Těšínské pahorkatiny, tak v kompletně zrekonstruovaném areálu,“ dodali organizátoři soutěže.

Třetí je Farma Ráječek rodiny Sklenářových z Brna. Rodina hospodaří nedaleko moravské metropole, pěstuje desítky druhů křehkých salátů o počtu více než 10 000 kusů denně, produkuje také hydroponická rajčata ze skleníku. Na čtvrtém místě byla Farma Moulisových z Milínova, která se v posledních letech proměnila na agroturistický areál, pětici oceněných uzavřel Statek Horní Dvorce. „Všechny tyto rodinné farmy totiž přirozeně a veskrze originálním způsobem prokazují, že jejich způsob života v rodinném kruhu těsně spojený s podnikáním na společném majetku je nejen životaschopným modelem s mnoha přesahy pro české zemědělství, ale může také působit pro část veřejnosti i jako určitá inspirace na životní štěstí a vnitřní trvalé naplnění,“ uvedl předseda ASZ Jaroslav Šebek.

Asociace soukromého zemědělství je dobrovolnou stavovskou organizací soukromých zemědělců v ČR, má kolem 7 500 členů.

V ČR se vyhlašují i další zemědělská ocenění, například titul Zemědělec roku letos jako v dřívějších letech putoval ke třem farmám.

Reklama

Doporučované