Hlavní obsah

Vyhlídková cesta podél Hostivařské přehrady v Praze se bude opravovat

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Vyhlídková cesta podél Hostivařské přehrady v Praze se bude opravovat. Magistrát vypíše veřejnou zakázku, ve které bude hledat firmu, která cestu opraví. Náklady jsou odhadované na zhruba 25 milionů korun.

Článek

Více než dva kilometry dlouhá cesta je nyní ve špatném stavu. Oprava má být hotová do konce příštího roku. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Přehrada je součástí Hostivařského lesoparku na jihu města, který se z větší části nachází na území Prahy 15.

Stávající asfaltový povrch je rozpraskaný, okraje cesty jsou narušené a na některých místech se cesta sesouvá do nádrže. „Kamenné zídky při okrajích cesty jsou poškozené a vzhledem k malé hmotnosti kamenů místy i rozebrané. Čela stávajících propustků z betonu jsou degradované,“ píše se v dokumentu. Zastaralé a poničené jsou také lavičky a odpadkové koše.

Při opravě se obnoví povrch včetně sanace podloží cesty a dělníci stabilizují narušené okraje cesty a svah směrem do vody, a to pomocí mikropilot a pažících prvků. Zmíněné kamenné zídky budou obnoveny a nově budou z kamenů vážících více než 200 kilogramů. Vymění se i veškerý mobiliář, tedy lavičky či odpadkové koše.

Nyní cesta v části u přehrady není průchozí, neboť se zde buduje nový bezpečnostní přeliv. Stavba vyjde na zhruba 216,31 milionu korun a bude dokončená letos v prosinci. Při povodních přeliv umožní odpouštět větší množství vody, a snížit tak riziko protržení přehrady. Přehrada naposledy téměř přetekla při povodních v roce 2013. Stojí na potoku Botič a dokončená byla v roce 1963.

Reklama

Doporučované