Hlavní obsah

Výstava před galerií Czech Photo Centre v Praze ukáže práce mladých fotografů

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Před galerií Czech Photo Centre u stanice metra Nové Butovice v Praze začne příští týden venkovní výstava, která představí práce šesti mladých fotografů.

Článek

Připravila ji společnost Czech Photo, která pořádá známou tuzemskou fotožurnalistickou soutěž Czech Press Photo. Výstava ukáže snímky šesti posledních držitelů ceny Canon Junior Award. Jejím zatím posledním vítězem je fotoreportér České tiskové kanceláře Ondřej Deml. Vernisáž se bude konat 11. ledna v 11:00 na korzu před galerií a výstava bude volně přístupná veřejnosti do května, sdělila dnes ČTK Anna Vacková ze společnosti Czech Photo.

Na 20 panelech ukáží svou tvorbu kromě Demla David Kruliš, Jiří Královec, Oliver Beneš, Sebastian Vošvrda a Monika Řeháková. Každý z autorů se věnuje jinému fotografickému žánru. První vítěz ceny z roku 2016 David Kruliš se fotografii věnuje od malička, ačkoliv fotografie není jeho primárním zaměstnáním. Jeho vášní je focení automobilů, kterému se intenzivně věnuje a založil novou značku PDM vision.

Jiří Královec, který získal titul o rok později, se ve své tvorbě se soustředí především na portréty, dokument a komerční fotografii. Získal dvě ceny Czech Press Photo v roce 2017. Na panelech bude vystavena sportovní série, která vznikla ve spolupráci se společností Red Bull a dostala se například na web Guardianu.

Oliver Beneš získal Canon Junior Award v roce 2018 s fotografií zatmění Měsíce v Rakousku. S noční fotografií začal experimentovat už ve 14 letech. Aktuálně fotografuje sérii z Průhonického parku, která bude k vidění na výstavě na jaře. Sebastian Vošvrda se fotografii začal věnovat během středoškolského všeobecného studia na VOŠG Hellichova v Praze. V tu dobu se začal seznamovat s reportážní fotografií a posléze fotil pro mladoboleslavský deník a občasně pro hudební časopis Fullmoon.

Monika Řeháková vystudovala užitou fotografii a média na Střední uměleckoprůmyslové škole. Po ní získala titul bakalář umění v oboru Audiovizuální tvorba a divadlo na JAMU v Brně, kde společně s Reklamní fotografií na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně pokračuje v magisterském studiu.

Letošním držitelem ocenění je nejmladší fotograf agentury ČTK Ondřej Deml. Fotografuje od roku 2005, posledních sedm let se věnuje převážně reportážní fotografii. Cenu Canon Junior Award získal za sérii Olympijské emoce pořízenou na loňských letních olympijských hrách v Tokiu.

Reklama

Doporučované