Hlavní obsah

Výstava ukazuje 18 různých přístupů současných malířů k tématu filmu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Zpracovat téma filmu či kinematografie dostalo za úkol 18 malířů, kteří spolupracují s pražskou Jan Čejka Gallery.

Článek

Dnes vpodvečer začne výstava, která postupně práce všech malířů představí, potrvá do 27. dubna. Galerista nechal autorům volnou ruku, jen předem stanovil orientační velikost děl.

Galerie sídlící v Campusu Hybernská výstavou oslaví čtyři roky své existence, a tak mezi oslovenými autory jsou převážně jména, se kterými galerie spolupracovala již v minulosti. Jsou mezi nimi mladí tvůrci, ale nechybí ani etablovaní autoři. „Od výstavy si slibuji rozličné pojetí stříbrného plátna. Mezi autory jsou figuralisté, obecně realističtí malíři, ale i krajináři nebo dokonce zástupci abstraktního umění,“ uvedl k výstavě galerista Jan Čejka.

Mezi vystavujícími jsou Alena Anderlová, Dalibor David, Igor Grimmich, Vojtěch Hrubant, David Kolovratník, Matěj Lipavský, Tomáš Skála, Lukáš Slavický nebo Filip Švehla.

Výstava podle galeristy může být i řešením pro jiné menší galerie, jak v nich uspořádat větší skupinovou výstavu. „Naše galerijní prostory jsou ideální k představení jednoho, dvou jmen. Abychom tedy mohli uvést autorů rovnou 18, museli jsme vymyslet originální způsob, jak všechna díla ukázat. Inspirovali jsme se nakonec u programů kin,“ vysvětlil. To podle něj znamená, že se předem stanoví, kdy a jaké dílo bude k vidění.

„K výstavě připravujeme s nadsázkou program promítání, který bude uvedený na stránkách i sociálních sítích a bude z něj patrné, kdy jaké dílo plánujeme umístit do galerijní niky,“ popsal program výstavy.

Galerie je otevřená vždy od pondělí do středy od 16:00 do 19:00 nebo po předchozí domluvě. K výstavě se chystá doprovodný program v podobě autorských setkání nebo přednášek z filmového prostředí.

Reklama

Související témata:

Doporučované