Hlavní obsah

Výstava ukazuje tři projekty zahraničních architektů pro města v ČR

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V pražské Winternitzově vile bude mít dnes slavnostní zahájení výstava Vize pro budoucnost s podtitulem Zahraniční architekti v Praze, Brně a Ostravě.

Článek

Výstava představuje několik projektů ve třech městech v Česku, které připravují zahraniční architekti či studia. Výstava už je přístupná od 20. prosince a potrvá do 22. února.

Hlavní město Prahu reprezentuje na výstavě komplex Savarin od britského studia Thomase Heatherwicka, Brno nové hlavní nádraží od nizozemské kanceláře Benthem Crouwel a Ostravu projekt koncertního sálu amerického architekta Stevena Holla. Kurátorem výstavy je teoretik architektury a publicista Adam Štěch.

Expozice odkrývá vzorek světové architektonické tvorby. „Rozhodli jsme se představit tři projekty odlišného charakteru a typologie,“ uvedl Štěch. Podle odborníků v Česku chybí moderní a vizionářská architektura spojená s velkým jménem. Realizace těchto tří projektů by to mohla podle pořadatelů výstavy změnit.

Thomas Heatherwick je britský architekt a designér, jehož tvorba se podle autorů výstavy vyznačuje vynalézavostí, nápaditostí a originalitou. V roce 2019 odtajnil plány pro rekonstrukci a rozšíření vnitroblokové části barokního paláce Savarin v ulici Na Příkopě v centru Prahy. Výstavba je koncipována kolem historické budovy jízdárny z 18. století, která se stává ústředním bodem celého komplexu. Heatherwick, který se při navrhování nových částí inspiroval podobou pražských pavlačí a balkonů, uvolnil prostor kolem jízdárny pro otevřenou venkovní promenádu.

Nové brněnské hlavní nádraží vznikne podle návrhu nizozemského ateliéru Benthem Crouwel Architects, který stojí za projektem nádraží v Rotterdamu nebo rekonstrukcí a dostavbou nádraží v Amsterdamu. Projekt počítá s plynulým začleněním do městské sítě a obohacením veřejného života nové čtvrti.

Architekta Stevena Holla, kterého časopis Time označil za nejlepšího architekta Ameriky, k soutěži na ostravský koncertní sál přizvalo české architektonické studio Architecture Acts, které založili Hana Petříková a Martin Kropáč. Steven Holl se svými spolupracovníky propojí stávající Dům kultury města Ostravy, který navrhl architekt Jaroslav Fragner v 50. letech, a nový koncertní sál s kapacitou 1 300 diváků. Nová organicky zaoblená hmota filharmonie se má vznášet nad stávající budovou jako ocelový mrak.

Současná architektura se v Česku nesetkává s jednoznačným kladným přijetím veřejností. Nejznámějším příkladem takového odporu byla plánovaná novostavba Národní knihovny podle návrhu Jana Kaplického, která nebyla nikdy realizována. Od vyhlášení výsledků mezinárodní soutěže letos uplyne 15 let.

Reklama

Doporučované