Hlavní obsah

Začíná lednová výzva Do práce na kole. Potrvá do neděle

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Dnes startuje lednová výzva celorepublikové kampaně Do práce na kole, kterou pořádá spolek AutoMat.

Článek

Je určena pro jednotlivce, kteří by se při ní měli po celý týden dopravovat do práce a v případě home office na nákupy nebo návštěvy pěšky, klusem, na kole či koloběžce. Hodnotí se pravidelnost těchto cest.

Před rokem, v době přísných protikoronavirových opatření, se lednové výzvy zúčastnilo 1 550 lidí, kteří si zapsali 31 700 kilometrů překonaných na kole či koloběžce, 11 200 kilometrů pešky nebo poklusem, 3 200 cest na kole, 2 800 cest pěšky, uvedli organizátoři na webu.

Podle nich kolo a chůzi jako dopravní prostředky využívá po celý rok stále více lidí. Konkrétně v Praze vzrostl počet průjezdů na kole v porovnání v obdobím před pandemií covidu-19, která začala na počátku roku 2020, o 50 procent. „Aktivní cesta do práce řeší několik problémů najednou. Ušetříte čas, který byste strávili cestováním třeba do posilovny, pravidelný pohyb je zásadní faktor prevence proti kardiovaskulárním onemocněním a depresi. Navíc pomůžete svému městu tím, že nevytváříte dopravní zácpy a napomáháte lepší atmosféře měst i místní ekonomice,“ uvedla Anna Kociánová ze spolku AutoMat k důvodům, proč by se lidé měli do práce či za zábavou dopravovat „bezmotorově“.

Tradiční květnová výzva Do práce na kole se letos bude konat po dvanácté. Na rozdíl od lednové akce trvá celý měsíc a účastnit se jí mohou jednotlivci i soutěžní týmy rodin, kolegů či přátel. Registrace do jarní výzvy začne 1. února.

Reklama

Doporučované