Hlavní obsah

Benešov chystá úpravy piaristické koleje. Nastěhuje se do ní muzeum

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Benešov chystá stavební úpravy piaristické koleje, kterou nedávno koupil od církve. Po vybourání příček mají v části objektu vzniknout výstavní prostory Muzea Podblanicka.

Článek

Stěhování muzea je naplánováno na příští rok, řekl ČTK místostarosta Roman Tichovský (ODS).

„Úpravy jsou tam v podstatě strašně jednoduché. Vybourají se veškeré nenosné příčky a udělají se tam dva výstavní prostory pro muzeum, aby se mohlo příští rok přestěhovat,“ uvedl Tichovský. Město se na akci bude snažit získat dotaci.

Muzeum Podblanicka, které je příspěvkovou organizací Středočeského kraje, má pobočky v Benešově, Vlašimi a Růžkových Lhoticích. Do areálu piaristické koleje se má přestěhovat pobočka z Malého náměstí v Benešově. Uvolní se tím prostory pro Muzeum umění a designu zřizované městem. Sbírkové předměty má nyní uloženy ve více objektech a rozšíření prostor by potřebovalo.

Církev loni piaristickou kolej prodala městu za 40 milionů korun. Radnice nechtěla, aby ho získal někdo jiný a nechal chátrat. Objekt je z větší části pronajatý. Piaristická kolej byla postavena v roce 1708 s barokním kostelem svaté Anny, který však zůstal ve vlastnictví farnosti. Dohromady tvoří dominantu Masarykova náměstí. V přízemí koleje je 30 místností, v prvním patře dalších 20. Uprostřed hlavní budovy se nachází rajská zahrada s fontánou. Areál má celkovou plochu téměř 3400 metrů čtverečních.

Reklama

Doporučované