Hlavní obsah

Benešovská nemocnice získá 12,5 milionů na úhradu nákladů spojených s kyberútokem

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Benešovská nemocnice získá 12,5 milionu korun na úhradu nákladů spojených s předloňským kybernetickým útokem. Středočeští zastupitelé uvolnili i 7,6 milionu korun na zvýšené náklady na rekonstrukci v mladoboleslavské nemocnici.

Článek

Na benešovskou nemocnici zaútočil v prosinci 2019 počítačový vir, který šifruje data na počítači a serverech a následně požaduje po poškozeném výkupné. Nemocnice odmítla s útočníkem komunikovat, pachatele se nepodařilo vypátrat. Kybernetický útok podle kraje zásadně ovlivnil a stále ovlivňuje provoz i ekonomiku zařízení. Všechny akutní i plánované operace do konce roku 2019 musely být zrušeny a nefungoval ambulantní provoz.

Práce na zabezpečení informačního systému a obnova softwaru začaly hned po útoku, ale hlavní část prací přišla na řadu až v roce 2020. „Provozní ztráta z důvodu kybernetického útoku byla v roce 2020 vyčíslena na 23 482 000 Kč. Vedení Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov proto požádalo o poskytnutí účelové neinvestiční dotace z rozpočtu Středočeského kraje. Po velmi pečlivém prostudování veškerých okolností a vyčíslení přímých nákladů byla podána žádost ve výši 12,450.000 Kč na úhradu spoluúčasti přímo vynaložených nákladů,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS). Zastupitelé dnes žádost schválili, hospodaření benešovské nemocnice se tak podle Pavlíka dostane do lepší kondice.

Mladoboleslavská nemocnice získá příspěvek na druhou etapu rekonstrukce pavilonu číslo čtyři. Budova z 80. let 20. století prošla v posledních letech obnovou. Na akci již byla poskytnuta investiční dotace 107 milionů Kč, kterou nemocnice vyčerpala letos v říjnu. Částka, kterou dnes zastupitelé schválili, je určena na spolufinancování navýšených nákladů při rekonstrukci. Stavbaři totiž dodatečně odhalili havarijní stav technických rozvodů.

Celkové náklady na modernizaci pavilonu činí 135 milionů Kč, celková částka investiční dotace z rozpočtu kraje bude téměř 115 mil. Kč a zbývajících 20 milionů Kč přidala z vlastních zdrojů mladoboleslavská nemocnice.

Reklama

Doporučované