Hlavní obsah

Brandýs nad Labem zvýší kvůli sportovní hale a modernizaci čističky úvěr o 100 milionů

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Brandýse nad Labem letos na podzim začnou se stavbou multifunkční sportovní haly při ZŠ Palachova a s modernizací čističky odpadních vod (ČOV). Město kvůli tomu navýší současný úvěr o 100 milionů na 300 milionů korun.

Článek

Modernizace ČOV si vyžádá téměř 344 milionů, stavba tělocvičny necelých 226 milionů korun. Navýšení úvěru pro investice, jejichž celková výše přesahuje půl miliardy korun, schválili na konci května zastupitelé města. Na část těchto výdajů má město přislíbené dotace, za Brandýs nad Labem-Starou Boleslav to řekla Kateřina Stránská.

Stavební práce na ČOV, pro které město počítá se stomilionovou dotací z ministerstva zemědělství, by mohly být hotové do konce roku 2026. „Zvýší se kapacita čističky a počítá se s její celkovou modernizací, která bezprostředně navazuje na kapacity přijímaných odpadních vod,“ řekl místostarosta Hynek Homolka (Naše Dvojměstí).

Nová tělocvična bude sloužit zejména pro 900 žáků ZŠ Palachova a město má pro její výstavbu přislíbeny dotace z národní sportovní agentury ve výši 60 milionů korun. Plánované vnitřní sportoviště s rozměry 40 krát 25 metrů ve městě doposud chybí. Počítá se i s využitím pro kulturní akce s kapacitou až 200 diváků. „Půjde o modulární prostor, kde bude možné díky mobilním příčkám využívat hned tři tělocvičny naráz. Odpoledne bude sloužit i pro sportovní aktivity místních klubů a spolků a vhodná bude i pro případná sportovní utkání,“ doplnil Homolka. Hotovo by podle něj mělo být do dvou let od zahájení stavby.

Zastupitelé schválili dvouletý revolvingový úvěr od Komerční banky ve výši 300 milionů korun. „Podle výše získaných prostředků z nových developerských projektů pak bude tento úvěr překlopen do dlouhodobých úvěrů v předpokládané částce 97 milionů korun u ČOV a 170 milionů korun u tělocvičny,“ uvedl Homolka. Konečná výše úvěrů pak podle něj bude bude záviset na finanční situaci města, za optimální považuje patnáctiletý časový rámec.

Brandýs nad Labem nedávno splatil 100 milionů korun z úvěru na parkovací dům, který je v provozu od února. Kromě peněz od banky počítá město pro financování čističky a tělocvičny i s dalšími zdroji. Na konci loňského roku zavedlo zásady pro nové developery, kteří musí městu v případě výstavby nových bytů přispívat. „Příspěvky z takzvaných plánovacích smluv jsou primárně vybírány za připojení k technické infrastruktuře města, přičemž k dnešnímu dni jsou uzavřeny plánovací smlouvy v celkové částce 96,4 milionu korun, z toho je již 16,3 milionu na účtech města,“ řekl Homolka. Dalším zdrojem do městského rozpočtu jsou podle něj také příspěvky z rozpočtového určení daní, město předpokládá, že během následujících let se je podaří díky přílivu nových obyvatel zvyšovat.

V souměstí Brandýs nad Labem-Stará Boleslav žije zhruba 19 tisíc lidí.

Reklama

Doporučované